Гепрокуратура відкрила справу через відео про «захоплення» Румунією Буковини та частини Одеської області

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу через відео про уявне захоплення Румунією території Буковини та частини Одеської області в 2022 році. Досудовим розслідуванням займатиметься Служба безпеки.

На оперативній нараді було зазначено, що справу порушено за статтею про зазіхання на територіальну цілісність, а основними підозрюваними вважаються російські спецслужби.

«Однією з основних версій слідством розглядається варіант спеціальної інформаційної операції з боку російських спецслужб», — йдеться у повідомленні.

Також узгоджено план досудового розслідування. «Прийнято рішення про невідкладне прийняття правоохоронними, розвідувальними та іншими державними органами спільних заходів, спрямованих на запобігання і припинення такої протиправної діяльності», — повідомляє прес-служба ГПУ.

  • 26 травня на YouTube зʼявилося аматорське відео про уявну окупацію Румунією Чернівецької та частини Одеської областей. На відео намальована схема «захоплення». У ньому наголошується, що каталізатором для таких дій може стати активізація бойових дій на сході України, аж до повномасштабного наступу російських окупаційних сил.
  • 2 червня головний військовий прокурор Анатолій Матіос ініціював розслідування через це відео. Пізніше автор відеоролика опублікував іронічне послання для Матіоса, в якому назвав план «окупації» жартом і зазначив, що описав альтернативну реальність, яка ляже в основу його електронної книги. У своєму посланні він додав, що не очікував такої реакції від українських правоохоронців.