Bihus.Іnfo: Двоє заступників генпрокурора та нардеп Арʼєв допомогли міжнародному шахраю інсценувати смерть

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Підписи та накази заступників генпрокурора Дмитра Сторожука і Юрія Столярчука допомогли шахраєві Дмитру Малиновському кілька років вважатися мертвим. А народний депутат від БПП Володимир Арʼєв направляв генпрокурору лист-звернення про те, що Малиновський нібито не має стосунку до кримінальних справ і взагалі давно помер. Про це йдеться в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Дмитра Малиновського підозрювали в декількох кримінальних справах, коли він інсценував свою смерть. Йдеться про шахрайство з приватною фірмою одеситів, що завдало збитків на понад $340 тис., а також фіктивне мінування суду та підробку документів.

Навесні 2015 року Малиновський пообіцяв сінгапурській фірмі Dreymoor Fertilizers Ltd. поставити карбамід й аміак з Одеського припортового заводу на понад €12 млн, однак зник з грошима. Провадження зареєстрували на початку 2016 року.

Інсценування смерті

Інсценувати смерть Малиновському допомогли мати та дружина. За легендою, він загинув у жовтні 2014 року в Луганську. Дані про смерть з фальшивого свідоцтва не внесли до держреєстру, тому дружина та мати просили суд визнати факт смерті. У травні 2015 року суд позов задовольнив.

Однак на початку 2016-го прокуратура разом з Нацполіцією провели обшук вдома у батьків Малиновського. На одному з телефонів була знайдена закрита група, в якій «померлий» спілкувався з батьками і надсилав відео та фото замку у Франції, який він придбав.

До чого тут Генеральна прокуратура та нардеп Арʼєв?

На початку 2016 року багато прокурорів знали, що Малиновський живий, й володіли інформацією, у якій країні він перебуває. Маючи беззаперечні докази інсценування смерті шахраєм, прокурори пішли до суду оскаржувати рішення першої інстанції про його смерть. Але за тиждень до судового розгляду заступник Генпрокурора Дмитро Сторожук змінив групу прокурорів у двох перших кримінальних провадженнях. 8 липня 2016 року кримінальне провадження стосовно Дмитра Малиновського закрили.

А на засідання в Апеляційному суді Одеси про оскарження смерті Малиновського прийшов новий, нещодавно включений у прокурорську групу працівник ГПУ, який взагалі відмовився оскаржувати факт смерті.

Передував цим подіям лист-звернення на імʼя Юрія Луценка. Офіційно лист фігурував як анонімний, але направив його генпрокурору нардеп від БПП Володимир Ар’єв. У листі стверджувалось, що Дмитро Малиновський не має стосунку до кримінальних справ, які сфабриковані проти нього екс-регіоналами, та й узагалі він давно помер.

«Він приїжджав до мене кілька разів у Страсбург. Мені його представили як людину, яку, скажімо так, переслідують в Україні, і потім я вже дізнався, що це за людина, і перестав з ним спілкуватись. Уже мені сказали, що він аферист», — сказав виданню Арʼєв.

З цих пояснень випливає, що депутат направив до ГПУ лист про смерть Малиновського після того, як особисто бачив його живим. Але тверджень з листа про смерть свого співрозмовника нардеп під час інтерв’ю не пригадав. Однак вже в другому інтервʼю Арʼєв озвучив іншу версію.

«Він представився як адвокат Малиновського, він представився іншою людиною. Ви просто до мене підійшли зненацька, тому воно вийшло сумбурно», — говорить нардеп.

Після виходу розслідування Арʼєв написав у Facebook, що нечітко пояснив журналістам історію кількарічної давнини.

«Мені приховувати нічого. Шахрая я потім викрив сам. Свідчення та докази надав слідчим прокуратури Києва, на цьому і базувалося відновлення шахрая Малиновського в міжнародному розшуку. Більше не можу розголошувати», — написав нардеп.

У серпні 2017 року ГПУ все-таки оскаржила факт смерті Дмитра Малиновського.

Затримали шахрая в 2018 році у Франції. За повідомленням Європолу, увагу французьких правоохоронців привернула купівля середньовічного замку Шато де Ларошпо у Бургундії за €3 млн. При обшуку у Малиновського вилучили вінтажний Rolls-Royce Phantom і три картини Сальвадора Далі.