Суд Іспанії призупинив ексгумацію Франко. Сімʼя каудільо виступила проти перепоховання

Дата:
Суд Іспанії призупинив ексгумацію Франко. Сімʼя каудільо виступила проти перепоховання

Wikimedia Commons

Верховний суд Іспанії призупинив ексгумацію останків каудільо Франсіско Франко, який керував країною з 1939 по 1975 роки. Про це повідомляє Reuters.

Ексгумацію планували провести 10 червня, але до суду звернулися онуки Франко з вимогою скасувати перепоховання.

Диктатор похований в меморіальному комплексі під Мадридом — мавзолеї «Долина Полеглих». Його передбачалося перепоховати поруч з дружиною — на кладовищі в Ель-Пардо, у фамільному пантеоні.

Уряд Іспанії в лютому 2019 року схвалив перенесення останків каудільо, аргументуючи це тим, що Франко — не є «жертвою» іспанської громадянської війни. Міністр юстиції Долорес Дельгадо назвала перепоховання Франко «обовʼязком перед історією» і закликала «не перетворювати громадське місце й обʼєкт національної памʼяті на територію піднесення диктатора».

Проти рішення влади також протестували тисячі людей з ультраправими поглядами. У жовтні 2018 року навіть заарештували снайпера — він хотів убити нинішнього премʼєра, який ухвалив рішення про ексгумацію тіла Франко.

Чому відмінили?

Верховний суд Іспанії скасував рішення уряду. Пʼятеро суддів проголосували одноголосно. Вони заявили, що перепоховання диктатора може завдати шкоди державним і конституційним інтересам країни.

  • У лютому 2019 року сімʼя диктатора виступила проти ексгумації. Адвокат сімʼї заявив, що його підзахисні не вважають позицію уряду юридично обґрунтованою.
  • У листопаді 2018 року три активістки руху Femen в Мадриді влаштували перфоманс на заході 18 листопада з нагоди річниці смерті Франсіско Франко. Вони топлес увірвалися в натовп прихильників Франко. На грудях активісток Femen були написи «Легальний фашизм — національна ганьба», на їхніх спинах — «Стоп 20N».