Зеленський: Україна готова до переговорів з Росією та виконання Мінських домовленостей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив про готовність України до переговорів з Росією та виконання Мінських домовленностей. Про це Зеленський повідомив на брифінгу після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

«Ми готові вести переговори з Росією, готові впровадити Мінські угоди, але спочатку ми повинні бути здатні захистити себе і стати сильнішими в економічному, політичному та військовому сенсі», — сказав він.

Зеленський назвав незмінним курс України на вступ до ЄС та НАТО. Також президент подякував Столтенбергу за підтримку НАТО і заявив, що хоче дати «новий імпульс» стосункам України з євроатлантичними партнерами. Своїми першими завданнями Зеленський назвав реформу оборонного та правоохоронного секторів.

«Я сподіваюсь, що ми зможемо перетворити нашу співпрацю у повноцінне членство України в НАТО», — підкреслив Зеленський. Проте, на думку президента, перед цим Україні необхідно провести реформи, які наблизять її до стандартів альянсу.

Крім того, Зеленський повідомив, що 5 червня у першій після його обрання зустрічі Тристоронньої контактної групи візьме участь начальник Генштабу Руслан Хомчак. На зустрічі українська сторона, за словами президента, запропонує «багато пунктів», зокрема для припинення вогню та обміну полоненими.

Також Зеленський повідомив, що одним із кроків для вирішення гуманітарних проблем на Донбасі стане будівництво мосту поблизу Станиці Луганської.

  • 4 червня президент Володимир Зеленський прилетів до столиці Бельгії Брюсселя. Там у нього заплановані зустрічі з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, а також візит до штаб-квартири НАТО.
  • На середу, 5 червня, у Зеленського запланована зустріч із представницею ЄС із питань зовнішньої політики Федерікою Могеріні і президентом Європейської Ради Дональдом Туском.