У Великій Британії святкують 75-річчя висадки в Нормандії. Лідери країн-учасниць домовилися про «мирне вирішення конфліктів»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У британському Портсмуті проходить церемонія з нагоди 75-ї річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни, повідомляє «Радіо Свобода».

На захід приїхали глави 15 держав, що брали участь в боях проти нацистської Німеччини на Західному фронті. Велику Британію на церемонії представляє королева Єлизавета II, її син принц Уельський Чарльз і прем’єр-міністр Тереза Мей. Також на урочистостях присутні президенти США та Франції Дональд Трамп і Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

У четвер урочистості продовжаться у Франції. З цієї нагоди, як очікується, на нормандське узбережжя приїдуть понад 300 ветеранів війни. Як зазначає видання, лідери країн, що воювали на Західному фронті, підписали в середу урочисту декларацію, в якій зобовʼязалися в майбутньому «вирішувати міжнародні конфлікти мирним шляхом».

Нормандська операція

Висадка союзників антигітлерівської коаліції у північно-західній Франції. Операцію почали 6 червня 1944 року, вона ознаменувала собою відкриття Другого фронту у Західній Європі. Загалом у висадці брали участь майже 200 тисяч військових, втрати склали близько 10 тисяч загиблих.