УПЦ КП: Собор, де ухвалювалося рішення про розпуск церкви, не мав юридичної сили

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Українській православній церкві Київського патріархату стверджують, що собор, на якому було ухвалено рішення про розпуск спільноти, не був правочинним. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті церкви.

У заяві йдеться, що проведення Помісного собору УПЦ КП не планувалося, а питання про ліквідацію Київського Патріархату нібито постало лише зранку 15 грудня 2018 року, перед самим Об’єднавчим Собором — як вимога представників Вселенського Патріархату.

Крім того, не було проведено засідання Священного синоду для обрання делегатів собору, а також не було сформовано жодного робочого органу Помісного собору УПЦ КП.

«Враховуючи вище наведені факти, стає зрозумілим, що зібрання, яке було 15 грудня 2018 р. у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплій Софії), не є Помісним Собором УПЦ КП, а є ситуативним зібранням делегатів УПЦ КП перед Об’єднавчим Собором, яке на вимогу для участі в Об’єднавчому Соборі з боку представників Вселенського Патріархату прийняло формальний, ситуативний документ, який не має юридичної сили», — йдеться в заяві.

В УПЦ КП зазначили, що опубліковане напередодні відео, яке фіксує момент підписання постанови про розпуск УПЦ КП, «чітко і зрозуміло показує квапливість, поспіх, відсутність будь-яких робочих органів зібрання та підтверджує факт формального прийняття рішення про ліквідацію УПЦ КП».