Генпрокуратура оголосила підозру експрезиденту Ющенку

Автори:
Олег Панфілович, Марія Жартовська
Дата:

Генеральна прокуратура оголосила про підозру третьому президентові Віктору Ющенку. Цю інформацію theБабелю підтвердила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

Разом з тим Сарган не змогла повідомити деталі. У той же час нардеп Сергій Лещенко у власному Telegram-каналі написав про те, що Ющенкові оголошено підозру за частиною 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Підозру Генпрокуратура висунула в межах справи про резиденцію «Межигірʼя», яка була виведена з державної власності в 2007 році. За словами нардепа, підозру надіслали поштою.

Справа «Межигірʼя»

«Межигірʼя» — колишня приватна резиденція президента-втікача Віктора Януковича. До 2007 року перебувала у державній власності. У липні 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про передачу резиденції в користування тодішньому премʼєру Януковичу. Сам Янукович розпорядженням уряду передав резиденцію акціонерній компанії «Надра України», яка підпорядковувалося Міністерству екології.

Незабаром «Надра України» уклала бартерний обмін з компанією «Медінвесттрейд», після чого уряд затвердив обмін резиденції на дві будівлі на Парковій алеї в Києві. «Медінвесттрейд», у свою чергу, продала придбану резиденцію компанії «Танталіт».

  • Тендерний комітет Агентства з розшуку та управління активами (АРМА) проголосував за обрання управителем резиденції «Межигір’я» компанії «Скомпані», яка брала участь у відповідному конкурсі. Нею керує колишній помічник народного депутата «Опозиційного блоку» Євгенія Мураєва.