СБУ затримала офіцера запасу, який працював на ФСБ. Він займався вербуванням та готував убивства

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Співробітники Служби безпеки в Маріуполі при передачі секретних відомостей затримали офіцера запасу Збройних сил, який працював на ФСБ Росії. Як повідомляє прес-служба СБУ, чоловік був завербований в 2017 році кадровим співробітником російської спецслужби на зустрічі випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища протиповітряної оборони ім. Ю. Андропова.

Офіцер запасу займався вербуванням чинних працівників СБУ, брав участь у підготовці вбивств офіцерів української спецслужби, збирав інформацію про переміщення військової техніки та дислокації військових підрозділів у зоні Операції обʼєднаних сил.

При обшуку на місці його проживання було знайдено велику кількість мобільних телефонів, сім-карт, магнітних носіїв інформації, а також кілька компʼютерів, які використовувалися для обробки, зберігання і передачі розвідувальних відомостей.

Контррозвідники СБУ зʼясували, що офіцер координував свої дії з громадянином України Вʼячеславом Левченком, який працює на так зване «МГБ ДНР». Про Левченка відомо, що в 1980-х він служив у прикордонних військах КДБ СРСР, а потім займав різні посади в органах МВС України та Управлінні державної пенітенціарної служби в Дніпропетровській області. У 2014 він був затриманий за участь у терористичному угрупованні, проте через деякий час його обміняли на полонених українських військових.

Затриманому офіцеру запасу оголосили про підозру у держзраді та вже обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном на 60 діб.