Справа «Укроборонпрому»: керівники Генпрокуратури, САП і Держбюро розслідувань заявили про «бездіяльність НАБУ»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Керівники Генеральної прокуратури (ГПУ), Державного бюро розслідувань (ДБР) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) заявили про бездіяльність Національного антикорупційного бюро (НАБУ) у розслідуванні справи про розкрадання в «Укроборонпромі».

Про це заявили генпрокурор Юрій Луценко, керівник САП Назар Холодницький та перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко на спільному брифінгу.

У чому звинувачують НАБУ?

Луценко заявив, що ще до виходу журналістського розслідування про розкрадання в оборонці в ГПУ розслідували справу про несплату податків компанією «Оптимумспецдеталь». За його словами, НАБУ зареєструвало справу про розкрадання в «Укроборонпромі» ще на початку 2016 року.

«А в середині 2016 року головна військова прокуратура, пан Матіос передав до НАБУ 87 сторінок записів листування між учасниками оборудок «Оптимумспецдеталі». Ці записи отримав пан Калужинський — керівник головного підрозділу детективів НАБУ, в присутності пана Ситника», — сказав Луценко.

За словами Ольги Варченко, ці 87 сторінок свідчили про факт «неслужбових стосунків», адже керівництво НАБУ фактично нічого не зробило з цими матеріалами, і вони зрештою потрапили до рук детектива, який був фігурантом справи.

Луценко вважає, що НАБУ саботувало слідство і після отримання цих матеріалів не вжило достатніх заходів для розслідування вказаних зловживань. Він додав, що ДБР оцінить дії керівництва антикорупційного бюро, зокрема його керівника.

Справа Харківського бронетанкового заводу

За справою про розкрадання в компаніях концерну «Укроборонпром» правоохоронці повідомили про підозру в розтраті майна ексгендиректору Харківського бронетанкового заводу та його заступнику. Як заявив Назар Холодницький, це завдало державі збитків на суму понад 9,7 млн грн.

Ольга Варченко додала, що схема розкрадання бюджетних коштів полягала в тому, що на території заводу перебували понад 240 танків, які належали Центру обліку надлишкового майна. З танків знімалися приціли та ставилися на інші танки, що перебували в тому ж приміщенні.

«Слідчі ДБР в рамках свого провадження вилучили всю необхідну документацію в Харківському БТЗ, провели обшуки в НАБУ. Крім того, ми призначили комплексну товарознавчу експертизу, яка встановила, що зазначеними неправомірними діями посадових осіб Харківського БТЗ завдано збитків державі в розмірі 9,7 млн грн», — розповіла Варченко.