Freedom House: «Відступ демократії». В Україні знизився рівень громадянських свобод

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міжнародна правозахисна організація Freedom House опублікувала щорічний звіт Freedom in the world 2019, який вкотре відзначає зниження глобального рівня демократії в світі у 2018 році. Протягом останнього десятиліття в усьому світі погіршується ситуація із свободою ЗМІ. Нові форми репресій зачіпають як відкриті суспільства, так і авторитарні держави.

У звіті Україна визначена як «частково вільна» країна з сукупною оцінкою свободи в 60 зі 100 можливих балів.

Схожі оцінки рівня свободи, наприклад, у Мексиці (63 бали), Колумбії (66 балів), Чорногорії (65 балів). Країни Західної Європи та деякі країни Східної, як-от Польща, Румунія чи Болгарія, суттєво обігнали Україну за цим показником — мінімум на 20 балів. А Росія (20 балів), Китай (11 балів), Казахстан (22 бали), Саудівська Аравія (7 балів), Іран (18 балів), Венесуела (19 балів) мають значно нижчий рівень свободи, ніж Україна.

Правозахисники Freedom House зазначають, що після відсторонення від влади президента Віктора Януковича в 2014 році Україна запровадила низку позитивних реформ. Проте корупція залишається системною, і спроби боротьби з нею реалізуються лише частково.

В Україні показник рівня громадянських свобод у 2018 році знизився з 3 до 2 балів за 4-бальною шкалою. Це повʼязано зі зростанням активності праворадикальних рухів, нападами на журналістів, громадських активістів та членів меншин, спробою зірвати громадські обговорення деяких тем і протидією акціям сексуальних меншин. На думку правозахисників, Україна не провела ефективні розслідування цих інцидентів та не застосувала судові переслідування.

Ключові проблеми:

  • понад пів сотні нападів на активістів протягом перших девʼяти місяців 2018 року і жорстокі напади на ромів;
  • продовження нерегулярних бойових дій на Донбасі;
  • запровадження воєнного стану в 10 регіонах на 30 днів;
  • прийняття законодавчих актів для створення Антикорупційного суду на тлі сумнівів міжнародних і внутрішніх спостерігачів щодо процесу відбору його суддів.

Боротьба з корупцією

У звіті зазначають, що корупція в Україні й досі залишається серйозною проблемою, і, попри тиск громадянського суспільства, політичної волі для її подолання не вистачає.

Зазначають, що Україна досягла певного прогресу в підвищенні прозорості. Проте деякі норми можна обійти через те, що недостатньо розвинені інститути не повністю здатні ідентифікувати і карати порушників.

Свобода зібрань

Погрози та насильство регулярно перешкоджають певним групам проводити заходи, особливо спрямовані на захист прав жінок та ЛГБТ-осіб. Поліція неодноразово стверджувала, що не може гарантувати безпеку на таких подіях.

Судова система та справи Майдану:

  • Україна довго страждала від корумпованих і політизованих судів, і останні ініціативи щодо реформування судової системи сповільнилися або не виправдали очікувань;
  • Громадська рада доброчесності заявила, що Вища кваліфікаційна комісія суддів ігнорує зроблені нею висновки;
  • уряд не досяг істотного прогресу щодо внутрішніх і міжнародних вимог розслідувати злочини, скоєні протягом останніх місяців роботи адміністрації Януковича в кінці 2013-го і на початку 2014 року, включаючи розстріли протестувальників, і покарати їх виконавців (йдеться про справи Майдану).

Робота ЗМІ:

  • незалежний Інститут масової інформації зареєстрував 201 випадок порушення свободи ЗМІ в період з січня до листопада 2018 року. Серед цих випадків 28 включали побиття або напади;
  • у вересні 2018 року суд задовольнив запит Генеральної прокуратури на отримання інформації з телефону журналістки (йдеться про Христину Бердинських), включаючи листування і дані про місце перебування, за період 17 місяців;
  • українська влада вживала заходів для припинення роботи російських ЗМІ в Україні та заборони на вʼїзд російським журналістам;
  • зростання тиску для обмеження публікацій іншими мовами, окрім української.

Свобода неурядових організацій

Правозахисники зазначають, що зросла кількість нападів на громадських активістів у 2018 році. Під загрозою, зокрема, борці з корупцією та захисники прав ЛГБТ. Генеральний прокурор у вересні висловив думку про те, що громадські активісти самі спровокували напад на себе через критику влади. Також у звіті згадуються невдалі спроби скасувати або послабити вимоги до членів неурядових організацій, які фокусуються на боротьбі з корупцією, у подачі декларацій про доходи.

Зазначимо, що Україна вийшла зі списку «вільних» у 2011 році.