Конституційний суд скасував право НАБУ через суд розривати корупційні угоди

Автори:
Оксана Коваленко, Олег Панфілович
Дата:

Конституційний суд визнав неконституційним право Національного антикорупційного бюро розривати угоди, які вважаються корупційними. Про це йдеться у рішенні суду.

КС визнав незаконним положення п. 13 ч. 1 ст. 17 закону про Національне антикорупційне бюро, відповідно до якого НАБУ мало право «за наявності підстав, передбачених законом, подавати до суду позови про визнання недійсними угод у порядку, встановленому законодавством України».

«Положення пункту 13 частини першої статті 17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14 жовтня 2014 року 1698-VII визнане неконституційним і втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення», — йдеться у рішенні суду. Ухвала КС є остаточною та оскарженню не підлягає.

Позов про визнання цього положення незаконним подавав «Запорізький завод феросплавів». Його представники стверджували, що така норма дає НАБУ можливість звертатися до суду з вимогою роізрвати угоду ще до завершення розслідування, що порушує Конституцію.

У НАБУ вважають таке рішення «узаконеним розкраданням держпідприємств». «КС узаконив розкрадання коштів держпідприємств через закупівлі за завищеними цінами, позбавивши НАБУ права вимагати через суд анулювання незаконних угод. Це рішення — в інтересах організаторів корупційних схем, а не України», — повідомляють у бюро.

Міжнародна організація Transparency International відзначає, що за чотири роки роботи НАБУ суди анулювали 96 сумнівних угод на 5,3 млрд грн.

«Запорізький завод феросплавів» контролюється бізнесменами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Раніше theБабель писав про цей позов. За даними джерела видання, напередодні звільнення голову КС Станіслава Шевчука просили переконати суддів підримати завод, проте Шевчук це робити відмовився.