NYT: Фірташа можуть екстрадувати до США вже в липні

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
NYT: Фірташа можуть екстрадувати до США вже в липні

Скакодуб Андрій / УНІАН

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа можуть екстрадувати до США, у Чикаго, де його підозрюють у змові з метою сплати хабарів в Індії, на початку липня.

Про це пише The New York Times із посиланням на адвоката Фірташа Дена Вебба.

За даними NBC News, суд в Австрії має вирішити це питання 25 червня. Якщо рішення буде позитивним щодо екстадиції, Фірташа видадуть США протягом 7-10 днів.

Також американські прокурори вважають, що Фірташ мав ділові звʼязки з колишнім головою передвиборчого штабу Дональда Трампа та консультантом Віктора Януковича Полом Манафортом.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у дачі $18,5 млн хабара індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг скласти близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу у €125 млн. Сам бізнесмен називав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив у естрадиції Фірташа до Іспанії.

24 жовтня 2018 року суд Європейського Союзу визнав, що екстрадиція бізнесмена Дмитра Фірташа до США не порушує Хартію основних прав Європейського Союзу.