«На кожній посаді — російський офіцер». Українські політики обурилися через заяву Зеленського про втрату Росією контролю над бойовиками

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українські політики різко розкритикували заяву президента Володимира Зеленського про «втрату» Росією контролю над бойовиками «ЛДНР».

Про що йдеться?

На сайті президента опублікували коментар через обстріл бойовиками Новолуганського (Донецька область). «Кричуще порушення Мінських угод — застосування артилерії — свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами», — цитувала пресслужба слова Зеленського.

TheБабелю не вдалося наразі отримати коментар з приводу цієї заяви ні від прессекретаря президента, ні від чиновників його Адміністрації, відповідальних за інформаційну політику.

Як відреагували українські політики?

Експрезидент Петро Порошенко назвав цю тезу «запрошенням Росії на Донбас, щоб легітимізувати окупацію».

«Я закликаю розвідку проінформувати керівництво держави про те, що на кожній посаді, починаючи з командира взводу, розташовані кадрові офіцери збройних сил Російської Федерації. Росія повністю контролює все, що відбувається на Донбасі: там ходить рубль, перебувають російські військові, роздають російські паспорти. Наголошую, що і відповідальність за смерть двох українських героїв і шістьох поранених несе РФ, і наказ віддавали російські командири», — написав Порошенко у Facebook.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що зареєстрував кримінальні провадження про фінансування тероризму на фоні заяв про необхідність розблокування ОРДЛО, перешкоджання Збройним силам та державну зраду. «Достатньо позвонити керівнику Головного управління розвідки Міноборони і дізнатися, що на посадах командира роти і вище перебувають офіцери Російської Федерації. Наш ГУР знає їх поіменно», — заявив Луценко.

Віцеспікер Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що таким чином Адміністрація у своєму офіційному повідомленні «знімає відповідальність із РФ за вбивство українських солдатів». «Чекаю спростувань і вибачень, як вони напишуть, що це Порошенко їм написав і підсунув чи Геращенко): А що богами комунікацій малося на увазі — чекаємо, що РФ негайно застосує весь свій безумовний вплив на бандформування, озброєні російською технікою і зброєю, і примусить їх виконувати Мінські угоди задля припинення вбивств українців», — написала вона.

Віцепремʼєр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала таку заяву «катастрофою». «Ще більший жах полягає в тому, що РФ у заяві Президента виглядає мало не стабілізуючою стороною. Це те, що хоче чути Путін. Ось де треба негайне службове розслідування, якщо хтось наважився порадити сказати таке Президентові», — зазначила вона.