NASA доставить на Марс автономний вертоліт для розвідки території

Дата:

NASA доставить на Марс в 2021 році ровер і вертоліт для вивчення території. Транспортні засоби на червону планету привезуть на борту ракети Atlas V United Launch Alliance, пише Newsweek.

Марсоліт (Mars Helicopter) проходить останні тестування в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, Каліфорнія, щоб підтвердити можливість керованого польоту на інших планетах.

Справа в тому, що політ вертольота в розрідженій марсіанській атмосфері, щільність якої складає всього 1% земної, ставить перед інженерами особливі завдання. Але теоретично, якщо вертоліт досить легкий і лопасті обертаються досить швидко, він зможе літати.

«Ніхто раніше не запускав вертоліт на Марсі, тому ми заходимо на нову територію, — заявила менеджер Mars Helicopter Мімі Аунг. — Наша льотна модель нещодавно пройшла декілька важливих випробувань».

Останній раунд випробувань відбувся в Денвері, де проінспектували систему доставки вертольота: він буде прикріплений до корпусу марсоходу. Інженери змоделювали вібрації, які техніка буде відчувати під час запуску та в польоті, а також температури, близькі до тих, які зустрічаються в космосі — до -200 градусів за Фаренгейтом (-129 за Цельсієм). Для імітації марсіанської сили тяжіння (40% від земного) застосовувався спеціальний шнурок.

Запуск місії заплановано в липні 2020 року, вона повинна прибути на Марс 18 лютого 2021 року. Марсохід з вертольотом повинні висадитися в кратері Jezero в «дельті» висохлої річки. NASA має намір вивчити породи, які залишалися незмінними 3,6 млрд років.

  • 6 червня на Марсі застрягла бурова установка апарату InSight на глибині до 30 см і не може просунутися далі. Спочатку вчені думали, що вперлася в камінь, але тепер припускають, що перегороджувати шлях обладнання може сам грунт.
  • Марсохід Curiosity знайшов на схилах гори Шарп в кратері Гейл великі поклади марсіанської глини, що ще раз підтверджує наявність води на планеті в минулому.