Штаб ООС: командирам на Донбасі не забороняли застосовувати зброю. Вони можуть стріляти, якщо є загроза

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
Штаб ООС: командирам на Донбасі не забороняли застосовувати зброю. Вони можуть стріляти, якщо є загроза

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Командування Операції об’єднаних сил (ООС) заявляє, що командири підрозділів мають право стріляти по противнику в разі виникнення загрози життю особового складу та цивільного населення.

Про це заявив командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Олександр Сирський, повідомляється на Facebook-сторінці ООС.

Він зазначив, що події нічного бою 7 червня стали приводом для звинувачень командування Об’єднаних сил в начебто забороні вести вогонь на упередження.

«Командування об’єднаних сил, зі всією повнотою відповідальності, заявляє, що командири підрозділів об’єднаних сил мають та постійно використовують право застосовувати зброю по противнику за своїм рішенням в разі виникнення загрози життю особового складу та цивільного населення, а також виникнення загрози втрати нашої території. Зброя застосовується адекватно, виходячи з характеру та ступеню загрози», — наголосив Сирський.

Він також уточнив, що внаслідок ворожого обстрілу 7 червня в районі Новолуганського загинули двоє українських воїнів, 11 бійців дістали бойові травми та поранення різної важкості.

За даними розвідки, вогонь ворожої батареї корегувався з використанням БПЛА та радіолокаційного комплексу розвідки і контролю стрільби «ЗООПАРК». Вогневу позицію окупантів вдалося зафіксувати за допомогою технічних засобів артилерійської розвідки Об’єднаних сил одразу після перших пострілів. Також противник застосував інші вогневі засоби, які виявили і подавили.

  • 6 червня представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання на Донбасі Леонід Кучма запропонував прописати в нових домовленостях пункт про те, що сторони конфлікту на Донбасі не мають права стріляти у відповідь.
  • Ця теза спричинила обурення не тільки в лавах ООС, а й серед політиків. Так, спікер Ради Андрій Парубій назвав це «кроком до капітуляції». «Заборона стріляти у відповідь — це не крок до миру, а крок до капітуляції. Ми не дозволимо капітуляції України перед Росією», — підкреслив Парубій.
  • 7 червня штаб Операції обʼєднаних сил заявив про загострення ситуації на Донбасі. Після півночі противник відкрив артилерійський вогонь по позиціях підрозділів Національної гвардії в районі населеного пункту Новолуганське. Повідомлялося про загибель двох українських військових та поранення вісьмох бійців.