У харківському «Барабашово» нацгвардійці, АТОвці та підприємці влаштували бійку. Постраждала група журналістів

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
У харківському «Барабашово» нацгвардійці, АТОвці та підприємці влаштували бійку. Постраждала група журналістів

ГУ Нацполіції Харківської області

На території торговельного центру «Барабашово» у Харкові сталася масова бійка, внаслідок якої постраждало дев’ять людей, у тому числі оператор місцевого телеканалу.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Нацполіції в Харківській області.

Що сталося?

За даними правоохоронців, 7 червня близько 19:20 надійшла інформація про збір громадян на території торговельного центру. «Група невідомих у кількості 50 осіб зайшли на територію ринку для з’ясування спору майнового характеру з підприємцями. Згодом перемовини перейшли у конфліктну ситуацію», — розповіли в поліції.

На місце події прибули посилені наряди батальйону особливого призначення та спецпідрозділ патрульної поліції з охорони громадського порядку ТОР.

Адміністрація «Барабашово» у Facebook уточнила, що конфлікт стався біля магазину, який орендує підприємець — ветеран АТО.

«Конфлікт стався вдень, група бійців «Національного корпусу» захопила магазин, який орендував підприємець, ветеран АТО. Речі були просто виставлені, коли орендар прийшов і його не пустили, він звернувся до ветеранських організацій, побратимів за допомогою, адміністрація ринку викликала поліцію», — розповіли в адміністрації ТЦ.

Там стверджують, що силовий конфлікт спровокували представники «Національного корпусу», які начебто блокували вхід, хоча орендодавець показував документи, що підтверджують законність його дій.

«Це відбувалося у присутності знімальної групи харківських вістей «Тріолан», але бійці «Нацкорпусу» напали на неї, залили газом очі оператора та журналіста, побили їх. В оператора, ймовірно, перелом носа, зараз вони в 4-й лікарні швидкої допомоги, адміністрація ринку надає допомогу постраждалим», — заявили в ТЦ.

Адміністрація вже готує заяву в поліцію.

Очевидці в соціальних мережах оприлюднили записи, на яких видно, як кордон поліції оточив одну з торгових точок, а на задньому плані переміщуються організовані групи молодих людей.

В організації «Єдина нація» причиною конфлікту назвали спробу відкрити магазин. «Небайдужі громадяни перешкодили їм. Після чого була сутичка, порізали одного з активістів і забрали у швидку», — кажуть активісти.

Після конфлікту підприємці заблокували рух біля ринку. Зокрема, вони перекрили частину дороги на вулиці Академіка Павлова до зʼїзду на Тюринську, а також від перехрестя проспектів Льва Ландау та Ювілейного.

Хто постраждав?

За даними поліції, у результаті бійки постраждали дев’ять осіб, які звернулися по допомогу до медичних закладів.

Також тілесні ушкодження дістав 36-річний оператор одного з харківських телеканалів. Невідомі також заволоділи його відеокамерою. Чоловіка доправили до Харківської міської лікарні швидкої невідкладної допомоги імені Мещанінова. Наразі він перебуває у відділенні інтенсивної терапії.

Прес-секретар компанії Сергій Зайцев уточнив у Facebook, що йдеться про журналіста Вадима Макарюка. «Просто за те, що знімав правду сьогодні на «Барабашово» в момент спроби однієї з організацій ветеранів АТО захистити свого побратима від молодиків, які представилися активістами «Нацкорпусу», — написав він.

Що «світить»

За фактом бійки слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Крім того, за фактом групового порушення громадського порядку поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 293 Кримінального кодексу України.

Ще одне провадження за ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) ККУ відкрили за заявою громадянина.