У Молдові відсторонили від посади президента Додона й створили нову коаліцію. Невідомі блокують держустанови. Що відбувається?

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
У Молдові відсторонили від посади президента Додона й створили нову коаліцію. Невідомі блокують держустанови. Що відбувається?

Wikimedia Commons

У Кишиневі невідомі особи з вечора 8 червня почали блокувати будівлі низки державних установ, а сьогодні виконувач обовʼязків президента Молдови Павло Філіп ухвалив рішення розпустити парламент, повідомляють молдовські видання NewsMaker та РІА Новини.

Що сталося?

Напередодні, 8 червня, проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM підписали угоду про коаліцію, за якою розділили посади спікера парламенту й голови уряду. Прем’єр-міністром країни обрали лідерку проєвропейської партії «Дія і солідарність» (PAS) Майю Санду. Вона представила парламенту програму роботи уряду і свою команду.

Так, МВС очолить співголова блоку ACUM Андрій Нестасе, міністром економіки й інфраструктури стане Вадим Бринзан, міністром освіти, науки і культури — Ліліана Ніколаеску-Онофрей, міністром юстиції — Станіслав Павловський, міністром охорони здоровʼя, праці та соціального захисту — Алла Немеренко.

Крісло віцепремʼєра з питань реінтеграції вирішили віддати Василю Шову, міністром оборони стане Павло Войко, міністром закордонних справ і європейської інтеграції — Микола Попеску, міністром фінансів — Наталія Гаврилиця, міністром сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища —Джеорджета Минку.

Того ж дня депутати 61 голосом ухвалили декларацію про визнання Молдови «захопленою державою». У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи та висловлюється вотум недовіри Конституційному суду країни.

Також у декларації міститься вимога відправити у відставку главу Служби інформації й безпеки, а також главу Національного центру боротьби з корупцією.

Представник блоку ACUM Андрій Нестасе запропонував більшості звернутися до Європейського суду з прав людини у зв’язку з тим, що Конституційний суд Молдови ухвалює рішення, які, за його словами, суперечать закону.

Цього ж дня зʼявилося термінове рішення КС, який визнав обрання прем’єра та призначення уряду «неконституційним», як і рішення парламенту та повноваження спікера Зінаїди Гречаної.

Ще до цього КС опублікував рішення, в якому сказано, що будь-який акт, ухвалений 8 червня в парламенті, буде визнаний недійсним.

Хто головний?

Сьогодні, 9 червня Конституційний суд Молдови оприлюднив рішення, яким тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади. Його повноваження для розпуску парламенту передали в. о. премʼєр-міністра Павлу Філіпу.

«Відповідно до ст. 91 Конституції, чинний премʼєр-міністр Павло Філіп, тимчасово виконуючий обовʼязки президента Республіки Молдова, звернеться до Конституційного суду, щоб визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту десятого скликання, і залежно від обставин видасть указ про розпуск парламенту і призначення дати дострокових парламентських виборів», — йдеться в рішенні КС.

Суд наголосив, що це рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

Одразу після цього Філіп підписав указ про розпуск парламенту. «КС констатував умови для розпуску парламенту. Я перед вами підписую указ про проведення дострокових виборів 7 вересня», — заявив Філіп на брифінгу.

Водночас Додон назвав своє тимчасове відсторонення та передачу повноважень Філіпу «відчайдушним кроком для узурпації влади». Він заявив, що в такій ситуації змушений вдатися до внутрішньої і зовнішньої мобілізації. «Це відчайдушний крок — скористатися підконтрольним КС з метою подальшої узурпації влади», — заявив відсторонений лідер країни.

Що далі?

За даними NewsMaker, попри заклики Додона не виходити на вулиці через політичну кризу, з вечора 8 червня невідомі почали блокувати будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища, а також інших установ.

Біля цих держустанов блокувальники встановили намети. Дехто з них агресивно налаштований проти журналістів.

Співрозмовник видання зазначив, що держустанови «беруть під охорону, і туди можуть не пустити нових призначенців», тобто членів нового уряду.

  • Напередодні під будівлею парламенту Молдови пройшли масштабні мітинги. Президент Молдови Ігор Додон закликав жителів не виходити на вулиці через складну ситуацію в країні і не блокувати будівлі.
  • 8 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту країни через те, що депутати не змогли у відведені законом 90 днів сформувати уряд, цей термін сплив опівночі 8 червня.
  • Конституційний суд Молдови упʼяте тимчасово відсторонив від посади президента країни Ігоря Додона через його відмову підписувати пʼять законів, ухвалених парламентом.