«Я ніколи не вживав наркотики і не зберігав їх». Голунов назвав імовірні причини свого арешту

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
«Я ніколи не вживав наркотики і не зберігав їх». Голунов назвав імовірні причини свого арешту

Вести.ru

Журналіст російського видання «Медуза» Іван Голунов, якого звинувачують у збуті наркотиків, зізнався, що ніколи не вживав і не зберігав їх.

Про це він заявив в інтерв’ю передачі «Чергова частина» на телеканалі «Россия 24», яке записали в Управлінні внутрішніх справ Західного округу Москви, де журналіста утримували до обрання запобіжного заходу.

За версією телеканалу, Голунова затримали в стані спʼяніння, але якого саме, не уточнюється. При цьому в сюжеті показали довідку про те, що алкоголю в крові журналіста не виявлено. Але видання «Дождь», де працює затриманий, звернуло увагу, що частка «не» була приписана лікарем ручкою.

На оприлюдненому відео видно, що Голунов пристебнутий наручниками до поліцейського, з його взуття вийняли шнурки. Під час інтерв’ю він неодноразово стверджував, що не має жодного стосунку до наркотиків. «Я ніколи не вживав наркотики, ніколи не мав при собі наркотики. Я журналіст, займаюся розслідуваннями. Я готовий відповісти за свої слова», — заявив затриманий. За його словами, рік тому лікар виписав йому таблетки, які мають легкий психотропний ефект. Їх, як стверджує журналіст, він придбав в аптеці за рецептом.

Голунов також розповів, що займається розслідуваннями — про відбирання житла у москвичів і про ритуальний бізнес (чернетку статті він відправив редактору в день затримання).

Крім того, він повідомив, що працює в «Медузі» позаштатно. «Я виконую роботу — мені платять за неї гроші. Трудова книжка моя знаходиться у мене. Там, де я захочу, там я і працюю», — зазначив кореспондент. При цьому він додав, що інтервʼю давав добровільно, без тиску.

За даними ресурсу «Проект», Голунов готував матеріал, в якому згадувалися прізвища двох високопоставлених співробітників Управління ФСБ по Москві і Московській області — голови управління, генерал-полковника Олексія Дорофєєва та його помічника, підполковника Марата Медоєва. Троє колег журналіста підтвердили, що у тексті йшлося про ймовірний звʼязок цих людей з московським ринком ритуальних послуг.

Джерело в одній із силових структур і людина, близька до Кремля, повідомили, що теж чули про те, що ці співробітники ФСБ могли бути зацікавленими в ритуальних бізнес-проектах, які розслідував журналіст. І начебто саме через них Голунов зазнав переслідувань.

Видання зазначає, що Дорофєєв і Медоєв можуть бути близькими до голови служби економічної безпеки УВБ ФСБ Сергія Корольова.

  • У Москві затримали Івана Голунова — журналіста відділу розслідувань російського видання «Медуза». Під час обшуку особистих речей та згодом в його помешканні начебто знайшли наркотики — кокаїн та мефедрон. Кореспондент заявив, що наркотики йому підкинули.
  • У день затримання журналіста управління Міністерства внутрішніх справ у Москві опублікувало фейкові фотографії про його затримання.
  • У суді під час обрання запобіжного заходу Голунову стало зле, але начальник слідчої частини Євген Машин відмовив медикам у госпіталізації. Відмову отримала і друга бригада швидкої, яка приїхала до журналіста.
  • Затриманого у Росії журналіста «Медузи» Івана Голунова госпіталізували у 71-шу лікарню. Лікарі бригади швидкої допомоги розповіли, що у журналіста підозри на переломи ребер і струс мозку. Однак лікарі 71-ї міської лікарні цього не підтвердили.
  • 8 червня Нікулінський районний суд Москви обрав Голунову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 7 серпня.