У річку Рось впав автобус із викраденими хімікатами. У Білій Церкві відключають воду

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
У річку Рось впав автобус із викраденими хімікатами. У Білій Церкві відключають воду

Vinbazar

У Вінницькій області мікроавтобус з інсектицидами впав у притоку річки Рось, внаслідок чого стався витік хімікатів та забруднення води.

Про це повідомляє Білоцерківська районна державна адміністрація у Facebook.

«У селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області сталася аварія. Під час транспортування 1 тонни інсектициду «Нурал B» автомобіль перевернувся в притоку річки Рось. На території Погребищенського району загинула риба та інші мешканці водойм! Через 10—12 годин інсектицид досягне Білоцерківщини», — поінформували в райдержадміністрації.

Наразі спеціальні служби роблять заміри води та локалізують можливу зону ураження.

Білоцерківська РДА закликає мешканців не займатися виловом риби в річці, а також заборонила купатися та випасати худобу в акваторії Росі.

Міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий повідомив у Facebook, що на сьогоднішньому засіданні міськрада ухвалила рішення про тимчасове припинення водопостачання з 23:00 9 червня. «Щойно відбулося засідання комісії виконавчого комітету міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому було ухвалене рішення 9 червня з 23:00 тимчасово припинити водопостачання. З 10 червня забороняється вилов риби, купання та випас худоби в акваторії річки Рось», — написав мер міста.

Дикий додав, що водопостачання буде відновлене, коли місцева влада матиме гарантовано позитивну експертизу якості води.

У Головному управлінні Нацполіції у Вінницькій області повідомили, що ДТП сталася сьогодні близько 9 ранку. «На заокругленій ділянці дороги автомобіль «Мерседес Спринтер» з’їхав з проїзної частини в водойму та перекинувся. Сталося загорання автомобіля, яке було в подальшому локалізоване рятувальниками», — розповіли в поліції.

Там зазначили, що автомобіль був без номерних знаків. Його, а також каністри з хімічними речовинами, підняли на поверхню.

Правоохоронці зʼясували, що гербіциди, які потрапили у річку, були викрадені з сільгосппідриємств Вінниччини. «Встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Внаслідок загорання автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей з хімічними речовинами, внаслідок чого певна кількість речовини вигоріла та потрапила в водойму», — повідомили в поліції.

Водночас портал dtp.kiev.ua зазначає, що водії мікроавтобуса навмисно відпалили транспортний засіб, аби приховати сліди.

Слідчий відділ Погребищенського відділення поліції відкрив кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод). Це карається обмеженням волі до 5 років.

Крім того, за фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч. 3 та ч. 5 ст. 185 КК України (крадіжка). За цей злочин передбачено максимальне покарання від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.