Вночі: на Буковині отруїлися 30 дітей, оператор «24 каналу» — з інсультом після нападу в Харкові, а РНБО скликала нараду стосовно Молдови

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

У таборі в Чернівецькій області отруїлися діти

У селі Репужинці Заставнівського району Чернівецької області із симптомами отруєння госпіталізували 30 дітей, які там відпочивають. У них виявили симптоми отруєння, повідомляє місцеве видання АСС.

За словами керівника ГУ Держпродспоживслужби Чернівецької області Олександра Александрюка, у хворих дітей спостерігалася нудота та блювота. Причина поки невідома.

Оператор «24 каналу» перебуває у лікарні з інсультом після нападу в Харкові

Вадим Макарюк, який працює оператором на «24 каналі», у тяжкому стані після нападу в Харкові. Як повідомили його колеги, внаслідок кроволиву в мозок у чоловіка стався інсульт.

7 червня Макарюк знімав матеріал на ринку «Барабашово», коли почався конфлікт між підприємцями та активістами. Після того, як його привезли до лікарні, він сказав, що кілька нападників бігли за ним, а потім били ногами.

У РНБО провели термінову нараду стосовно Молдови

Рада національної безпеки та оборони провела термінову нараду через ситуацію в Молдові. Про це повідомляє «Європейська правда», що має у розпорядженні офіційну заяву МЗС.

Офіційно Київ закликав представників молдавської влади «уникати силового протистояння», а також запропонував Кишиневу роль посередника для вирішення суперечки між «Демпартією», яка утримує контроль над урядовими інституціями, та новообраним урядом на чолі з Майєю Санду.

Окремо Міністерство закордонних справ висловило занепокоєння через небезпеку просування «сценарію федералізації», який нібито раніше обговорювали лідери «Демпартії» та «Соцпартії» Плахотнюк і Додон.

9 червня Конституційний суд Молдови оприлюднив рішення, яким тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона від посади. Його повноваження для розпуску парламенту передали в. о. премʼєр-міністра Павлу Філіпу, який розпорядився розпустити парламент.

На виборах у Казахстані перемагає Токаєв

На президентських виборах у Казахстані, за результатами попередніх екзит-полів, перемагає ставленик колишнього президента Нурсултана Назарбаєва. Касим-Жомарт Токаєв отримує близько 70% голосів. Про це повідомдяє «Радіо Свобода».

За даними ЦВК, явка на виборах склала 77,4% від загальної кількості виборців.

У день голосування відбувалися акції протесту в Астані, Нур-Султані та Шимкенті. У МВС розповіли, що правоохоронці затримали «близько 500 людей».

В Ірані закрили півтисячі ресторанів через «порушення ісламських принципів»

У столиці Ірану Тегерані поліція закрила 547 ресторанів за «відтворення нелегальної музики» та «розпусту». Їх звинуватили в «порушенні ісламських принципів», повідомляє The Guardian.

Операція поліції тривала 10 днів. Під час неї затримали 11 людей.