Криза в Молдові: ЄС визнав новий уряд, США пропонують провести переговори, а армія країни не хоче втручатися

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Європейський Союз готовий працювати з новим урядом і вважає його легітимним. А глава найбільшої фракції Європарламенту й очільник «Європейської народної партії» (ЄНП) Жозеф Доль закликав «Демократичну партію Молдови», яка не визнає легітимності нового уряду на чолі з Майєю Санду, негайно і мирно забезпечити передачу влади. Про це у Twitter написав Жозеф Доль.

«Після того, як уряд Майї Санду було призначено, стало ясно, що Володимир Плахотнюк і «Демпартія» чіпляються за владу і намагаються повалити уряд, який є легітимним і демократично обраним», — написав Доль.

Він заявив, що демократи повинні передати владу новому легітимному уряду.

Державний департамент США зі свого боку закликав усі партії Молдови проявити стриманість і врегулювати політичну кризу шляхом переговорів.

Про це йдеться в заяві речниці Морган Ортагус, яке посольство США в Молдові опублікувало в Facebook.

«Сполучені Штати закликають усі партії Молдови проявити стриманість і домовитися про шляхи просування вперед за допомогою політичного діалогу. Парламентські вибори 24 лютого були конкурентними відповідно до основних прав. Волі народу, вираженої на цих виборах, повинні дотримуватися без втручання», — йдеться в повідомленні.

Тим часом у Молдові уряд проєвропейської Майї Санду провів перше засідання в будівлі парламенту, тоді як в. о. прем’єра від «Демократичної партії» Павло Філіп провів паралельне засідання свого кабінету в будівлі уряду. Про це повідомляє «Європейська правда».

На засіданні уряду Санду зібрались 7 з 12 міністрів. Вони одностайно проголосували за звільнення глави Держіснпекторату поліції Александра Пинзаря. Глава МЗС Андрей Нєстасе, який ініціював звільнення, заявив, що Пинзар «служив кримінальному олігархічному режиму».

У свою чергу молдавська армія заявила, що не втручатиметься у політичну кризу в країні. Про це йдеться у повідомленні Міноборони Молдови в Facebook.

Збройні сили Молдови залишаються у підпорядкуванні «винятково у волі народу для того, щоб гарантувати суверенітет, незалежність і єдність, територіальну цілісність країни і конституційну демократію».

«Поки немає чіткої визначеності в політичній ситуації у країні, Національна армія підпорядковується тільки конституційному ладу. Національна армія продовжує працювати в нормальному режимі, не втягується в кризу і залишається поза політичними іграми», — йдеться у повідомленні.

Також у заяві Міноборони зазначено, що наразі обмежено доступ цивільних до військових частин.

«З метою зниження ризику ескалації згідно з внутрішніми правилами, які застосовуються в особливих ситуаціях, доступ до всіх військових частин та установ Міністерства оборони заборонений будь-якій особі, що не входить до штату цього закладу, протягом обмеженого часу в залежності від ситуації», — зазначають у повідомленні.

  • У Кишиневі невідомі особи з вечора 8 червня почали блокувати будівлі низки державних установ, а 9 червня виконувач обовʼязків президента Молдови Павло Філіп ухвалив рішення розпустити парламент.
  • Напередодні під будівлею парламенту Молдови пройшли масштабні мітинги. Президент Ігор Додон закликав мешканців не виходити на вулиці через складну ситуацію в країні і не блокувати будівлі.
  • 8 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту країни через те, що депутати не змогли у відведені законом 90 днів сформувати уряд, цей термін сплив опівночі 8 червня.