The Guardian: Росія готується перетворити Африку на «стратегічний центр»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія активно розширює свою присутність в Африці і працює над створенням «стратегічного центру» в регіоні. Місію щодо посилення російського впливу на континенті очолює «кухар» Володимира Путіна Євген Пригожин — куратор приватної військової компанії найманців «ПВК Вагнера», яка брала участь у бойових діях у Сирії та Україні.

Про це пишуть журналісти The Guardian, які провели розслідування після витоку низки документів Кремля.

У документах ідеться, що Росія розгорнула активну діяльність у 13 країнах. Вона допомагає місцевим лідерам і повстанцям грошима, озброєнням, а також надає військових радників. Паралельно ведеться активна робота з агентурною мережею. Також росіяни задіяні в ліквідації «зайвих нових політиків», які несуть загрозу старим африканським режимам. При цьому в операціях беруть участь декілька військкомпаній, у тому числі і «ПВК Вагнера».

Документи підтверджують, що кілька ПВК координуються з високопосадовцями міністерств закордонних справ та оборони Росії. Іноді вони можуть діяти спільно з російським контингентом у складі миротворчої місії у Центральноафриканській Республіці.

Причинами такої активізації РФ стали ослаблення позицій Заходу в регіоні, а також можливість укладення вигідних контрактів на видобуток мінералів і корисних копалин. В Африці Росія проводить кампанію з «ліквідації Франції та наближених до неї», а також використовує риторику відродження «панафриканської свідомості» на прикладі ідеї «рускаго міра».

Зараз найближчі взаємини в Росії з ЦАР, Суданом і Мадагаскаром. Згідно з даними, Лівія, Зімбабве і ПАР ідуть у чині партнерів, а з Південним Суданом, Конго, ЧАД і Замбією відносини тільки налаштовуються. Уганда, Екваторіальна Гвінея і Малі згадуються в документах як «країни, в яких ми плануємо працювати». Лівія та Ефіопія зазначені як країни, «де співпраця можлива».