«Чиста маячня». Медведчук заперечує, що був адвокатом директора Чорнобильської АЕС

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Політик та один із керівників партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук заперечує, що брав участь у судовому процесі щодо аварії на Чорнобильській АЕС. Про це пише ВВС.

Зокрема, Медведчук назвав заяву про те, що він був адвокатом директора ЧАЕС Віктора Брюханова, «чистим маренням».

«Я памʼятаю цю справу, вона дуже відома була, але я не памʼятаю, щоб я в ній брав участь», — сказав політик журналістам ВВС.

Медведчук також зазначив, що не приходив на цей судовий процес навіть як глядач.

«Мені не цікаво, я ж професійний адвокат. Невже ви думаєте, що адвокат ходить по інших справах?» — говорить він.

На архівних кадрах із суду, які були показані в серіалі HBO «Чорнобиль», можна було побачити людину, надто схожу на Віктора Медведчука. Про це у Facebook написали громадська активістка Катерина Кувіта та журналіст Вахтанг Кіпіані.

Журналісти ВВС показали зображення з документальних зйомок Медведчуку. Політик погодився, що схожий на чоловіка на відео, але звернув увагу на одну особливість — чоловік на фото не носить краватку, а ґудзик його сорочки розстібнутий.

«Це я [через] багато років потім перестав носити краватку. Я думаю, що це взагалі монтаж», — заявив Медведчук.

  • Віктор Брюханов був із квітня 1970 року до липня 1986 року директором Чорнобильської АЕС імені В. І. Леніна. Після аварії в 1986 році відсторонений від посади директора і з липня 1986 року до липня 1987 року був заступником начальника виробничо-технічного відділу ЧАЕС.
  • З липня 1987 до квітня 1998 року в Чорнобилі тривав судовий процес над директором ЧАЕС Віктором Брюхановим та ще пʼятьма інженерами станції. Підсудних звинувачували у порушенні правил безпеки на обʼєкті, зловживанні службовим становищем та халатності. 29 липня 1988 року постановою судової колегії у кримінальних справах Верховного суду СРСР Брюханов засуджений до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправно-трудовій установі загального типу. Судовий процес проходив відкрито і на нього допускали представників як радянських так і закордонних ЗМІ.
  • У мінісеріалі «Чорнобиль» виробництва каналу HBO йдеться про події 1986 року, коли стався вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Ролі виконали Стеллан Скарсгард, Емілі Вотсон, Джаред Гарріс, Джессі Баклі. Режисер — швед Йоган Ренк. Знімали фільм на Ігналінській АЕС у Литві, зйомки тривали й в Україні. Премʼєра серіалу відбулася на HBO 6 травня 2019 року. Він складається з пʼяти епізодів.