Global Peace Index: За останній рік українці стали більш миролюбними

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Австралійський дослідницький Інститут економіки і миру (IEP) оприлюднив щорічний Глобальний індекс миру — 2019 (Global Peace Index 2019), у якому Україна піднялася на дві позиції та посіла 150 місце.

Згідно з оприлюдненим звітом, за останній рік ситуація стабілізувалася в Україні, Іраку та Сирії.

«Україна показала найбільший відрив серед країн світу щодо минулого року і піднялася на дві позиції, з 152 на 150. На це вплинули зменшення кількості смертей в результаті внутрішнього конфлікту на 85,7%, або 7,8 тис. загиблих. Значне поліпшення безпеки включило скорочення кількості переселенців, випадків позбавлення волі, впливу тероризму і політичного терору», — йдеться в дослідженні.

Попри те що Україна піднялася за рік на дві позиції, вона все одно потрапила в ТОП-15 найменш миролюбних країн. Останню, 163 позицію, зайняв Афганістан, на 162 місці — Сирія.

Найбільш мирним регіоном світу традиційно залишається Європа. Тут, як зазначається у звіті, за минулий рік скоротилась кількість терористичних нападів. Також зменшилась і кількість людей, котрі шукають притулку в Європі як біженці. Підрахували дослідники і те, скільки коштує насильство і конфлікти у світі у грошовому еквіваленті: $14,1 трильйона. Перше місце в рейтингу миролюбності отримала Ісландія. На другому місці нова Зеландія, на третьому — Португалія.

Цікавий той факт, що Україну дослідники віднесли до Євразії, у той час як сусідню Польщу — до Європи.

Дослідники щороку оцінюють ситуацію у понад 160 країнах світу. Вперше дослідження були опубліковані в 2008 році. Серед чинників, врахованих дослідниками, окрім безпосередньої наявності внутрішніх чи зовнішніх конфліктів, воєн та проявів тероризму, також імпорт та експорт озброєнь, наявність ядерної зброї, кількість убивств, кількість увʼязнених, кількість внутрішньо переміщених осіб, витрати на оборону та інші фактори. Загалом для визначення індексу аналізували 23 пункти.