Опитування: Підтримка «Батьківщини» та «Голосу» Вакарчука зростає, «Слуга народу» — поза конкуренцією

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Пʼять партій проходять у Верховну Раду, згідно з новим опитуванням соціологічної групи «Рейтинг».

Лідером електоральних симпатій серед політичних сил є партія «Слуга народу», яку готові підтримати 47,5% тих, хто має намір голосувати та визначився з симпатіями. Крім того, прохідний бар’єр долають «Опозиційна платформа — За життя» (10,4%), «Європейська солідарність» Петра Порошенка (7,9%), «Батьківщина» Юлії Тимошенко (7,5%) і партія «Голос» Святослава Вакарчука (6,4%).

Партію «Сила і честь» Ігоря Смешка готові підтримати 4,3%, «Радикальну партію Олега Ляшка» — 2,5%, партію «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка — 2,4%. Рейтинг інших політичних сил менший за 2%.

10,6% виборців готові проголосувати за партію «Слуга народу», якщо партія, яку вони підтримують зараз, не братиме участь у виборах (так званий «другий вибір»); 7,8% — можуть підтримати партію «Батьківщина»; 6,7% — партію «Голос»; 6,6% — партію «Опозиційна платформа — За життя»; 5,7% — партію «Сила і честь»; 3,9% — партію «Громадянська позиція»; 3,1% — партію «Європейська солідарність».

Крім того, 25% опитаних планують відпустку на другу половину липня. При цьому 80% з них вважають, що матимуть змогу проголосувати, 14%заявили протилежне, ще 6% не визначилися.

Опитування проводили 6—9 червня серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами та типом поселення. Загалом опитали 2 000 респондентів методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

  • Згідно з минулим опитуванням «Рейтингу», за «Слугу народу» на виборах готові були віддати голоси 48,2% респондентів. За «Опозиційну платформу — За життя» — 10,7% з тих, хто визначився, за «Європейську солідарність» — 7,8%, за «Батьківщину» Юлії Тимошенко — 6,9%, за «Голос» — 5,6%.
  • За даними останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), поріг у 5% долають партії «Слуга народу» (Зеленський), «Опозиційна платформа — За життя» (Бойко, Рабінович), «Європейська солідарність» (Порошенко), «Батьківщина» (Тимошенко) і «Голос» (Вакарчук).