Верховний суд Ботсвани скасував покарання за гомосексуальні стосунки

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Верховний суд Ботсвани скасував два закони, за якими за гомосексуальну поведінку притягали до кримінальної відповідальності. Колегія суддів одностайно постановила відмовитися від законів. Про це пише СNN.

Раніше згідно зі 164 статтею Кримінального кодексу Ботсвани за «злочини проти природи» загрожувало до семи років позбавлення волі і до двох років — за «акт грубої непристойності» згідно зі 167 статтею.

«Це рішення — потужний прецедент на континенті, визнання, що криміналізація одностатевих стосунків порушує права на недоторканність приватного життя і є явно дискримінаційною», — сказала представниця Human Rights Watch Ніла Гошаль.

Після того, як суддя зачитав рішення, присутні в залі аплодували і радісно кричали.

Попри досить високий рівень гомофобії серед населення, Ботсвана — одна з небагатьох африканських країн, де звертають увагу на права ЛГБТ. Наприклад, у 2010 році роботодавцям заборонили розривати контракти з працівниками через їхню сексуальну орієнтацію, а наприкінці 2017 року винесли кілька судових рішень, які дозволять трансгендерам швидше змінювати стать в офіційних документах.

Загалом у більшості країн Африки досі існують закони, які забороняють гомосексуалізм.

Наприклад у Судані, Сомалі і Нігерії гомосексуалізм карається смертю. А засудженим за одностатеві стосунки в Танзанії може загрожувати довічне увʼязнення.