У Польщі фільм про домагання в церкві викликав сплеск офіційних звинувачень проти священнослужителів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вихід документального фільму про сексуальні домагання в католицькій церкві Польщі викликав сплеск звинувачень проти священнослужителів у країні, пише The Wall Street Journal.

Двогодинний фільм «Нікому не кажи» виклали на YouTube, де його подивилися понад 20 млн разів. Після цього принаймні 21 людина виступила з офіційними звинуваченнями. Група підтримки жертв «Не бійся» заявила, що отримала після виходу фільму понад 100 листів з докладним описом злочинів церковників, проте ця інформація потребує підтвердження.

«Що ми можемо, звичайно, сказати, так це те, що маємо справу зі зростаючою кількістю людей, які повідомляють про випадки сексуального насильства», — сказав прес-секретар Варшавської архиєпархії Пшемислав Сливинський. Інший представник церкви повідомив, що кожна єпархія, відповідальна за одного з священнослужителів, названих у фільмі, призначила свого делегата для перегляду фільму і подальшої перевірки.

У той же час, як пише видання, церковні лідери в Польщі відмовилися слідувати політиці «нульової терпимості», прийнятій в США в 2000-х роках. Згідно з нею, будь-який священик, викритий в сексуальному насильстві над особою у віці до 18 років, назавжди виключається з служіння.

Станом на лютий, щонайменше, девʼять священиків, засуджених за злочини, повʼязані з сексуальним насильством над дітьми, продовжували публічно служити месу на території Польщі.