В Адміністрації Зеленського планують нову програму співпраці з МВФ на 3—4 роки

Дата:
В Адміністрації Зеленського планують нову програму співпраці з МВФ на 3—4 роки

Олексій Гончарук / Facebook

В Адміністрації президента готують перезапуск програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) наприкінці 2019 року. Про це заявив заступник глави АП Олексій Гончарук, пише «НВ.Бізнес».

За його словами, нова програма буде розрахована на 3—4 роки.

«У ній [новій програмі] ми спробуємо закласти структурні реформи, які за ці роки виведуть країну на якісно інший рівень. Зараз у нас є непогана стартова база: протягом останніх чотирнадцяти кварталів економіка стабільно, хоча і не так стрімко, але все ж зростає. Спостерігається прийнятний рівень інфляції і зростання резервів. Протягом пʼяти років поспіль ростемо в рейтингу Doing Business. Також утримуються позитивні очікування на ринках», — розповів Гончарук.

Заступник голови АП запевнив, що чинні зобовʼязання України в межах програми з МВФ будуть виконані, щоб виправдати довіру з боку Фонду та системних інвесторів.

  • Програма співпраці між Україною і МВФ у форматі Stand-by на суму $3,9 млрд була затверджена 18 грудня 2018 року. Вона передбачає надання Україні фінансування на загальну суму 2,8 млрд спеціальних прав запозичень (близько $3,9 млрд) протягом 14 місяців. Програма спрямована на продовження фіскальної консолідації та зниження рівня інфляції зі збереженням гнучкого обмінного курсу, а також на зміцнення фінансового сектора та низку структурних реформ у сфері податкового адміністрування, приватизації і державного управління.
  • При цьому близько $1,4 млрд траншу Україна вже отримала. Інші кошти будуть виділятися за підсумками піврічного перегляду програми у 2019 році.
  • 26 травня бізнесмен Ігор Коломойський в інтервʼю Financial Times заявив, що Володимиру Зеленському слід оголосити в країні дефолт.
  • Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус допускає, що викликана достроковими виборами у Верховну Раду невизначеність із парламентською коаліцією та урядом може вплинути на поточну співпрацю України з Міжнародним валютним фондом за програмою Stand-By Arrangement.