Річниця оборони Маріуполя: для операції побудували макет, а Турчинов із криками вибивав для «Азова» зброю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Для оборони Маріуполя від бойовиків «ДНР» у 2014 році бійці ще тоді батальйону «Азов» на полігоні біля Бердянська відрепетирували штурм укріпрайонів сепаратистів на макеті в натуральну величину. Про це theБабелю розповів ексголова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута у матеріалі до пʼятої річниці визволення Маріуполя.

Макет відтворював кілька кварталів центру міста. Кілочками, стрічками, деревʼяними щитами були позначені будинки, вулиці та барикади. Центр Маріуполя має багато двориків і відхідних шляхів, а операцію ще ускладнювало те, що з корпусу університету підземні ходи вели у приватний сектор.

За словами Тарути, бійців готували грузинські інструктори з бойовим досвідом, а за словами командира «Азова» Андрія Білецького, інструктаж проводили свої ж і колишній військовослужбовець шведської армії Майкл Скілт. Бійці відпрацьовували прохід вулицями, заздалегідь спланували, де можна буде сховатися, і під яким кутом вести вогонь так, щоб не влучити в багатоповерхівки. Підготовка дозволила «Азову» до літа 2014 року стати найбільш ефективним підрозділом серед добровольчих батальйонів.

При підготовці до штурму виявилося, що у бійців гострий брак необхідної зброї, а тому захоплення вирішили відкласти на тиждень. Для того, щоб провести наступальну операцію та оточити периметр, потрібно було крупнокаліберне озброєння.

Тарута розповів, що депутат Олег Ляшко зміг переконати тоді ще в. о. президента Олександра Турчинова виділити на штурм зенітні установки. Турчинов розпорядився видати озброєння «Азову», але військове керівництво почало саботувати наказ. За словами Турчинова, військові тиловики відмовлялися передавати зброю добровольцям, пояснюючи, що це порушення всіх правил та інструкцій. Зрештою Турчинов вдавався до погроз, криків і залякувань, вимагаючи видати зброю під його особисту відповідальність.

Поки «азовці» чекали зброю, вони через місцевих поширювали чутки, що кожну ніч будуть штурмувати місто. Це деморалізувало бойовиків.

Докладніше про визволення Маріуполя від проросійських окупантів читайте у матеріалі theБабеля «Пʼять років тому «Азов» звільнив Маріуполь. Як це відбувалося».