Комунізм кращий за ЄС, а Європа має нацистське коріння. У Брюсселі розповіли, як Росія впливає на вибори до Європарламенту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Представники Європейського союзу зафіксували непоодинокі спроби впливу проросійських акаунтів у соціальних мережах на вибори до Європейського парламенту, пише The Guardian.

Європейський комісар із безпеки Джуліан Кінг заявив, що такі акаунти «прагнули сприяти крайнім поглядам» і поляризувати дебати на місцевих рівнях. Найбільше така діяльність була спрямована на Велику Британію, Польщу, Латвію, Іспанію та Францію.

За словами Кінга, наприклад, у Польщі російське державне інформаційне агентство «Спутник» розповсюджувало меседжі, нібито Європейський союз зробив Польщу біднішою, ніж комунізм.

Крім того, він повідомив, що через фальшиві акаунти розповсюджувалося старе дослідження аналітичної групи Katehon, яке стверджувало, начебто нацистське бачення «обʼєднаної Європи» стало основою для створення ЄС.

У доповіді єврокомісара також зазначено, що під час виборів проросійські акаунти в соцмережах вели дезінформаційну діяльність із метою зниження явки виборців та впливу на результати виборів. Загалом, за словами Кінга, пропагандисти використовували широкий спектр тем — від оскарження легітимності профспілок до підбурення дебатів на теми, які розділяють громадськість.