Криза в Молдові: Конституційний суд скасував свої рішення

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Конституційний суд Молдови скасував свої рішення, ухвалені в період з 7 до 9 червня. Вони стали приводом для політичної кризи в країні, передає Newsmaker.

«Враховуючи звернення в КС від 15 червня про перегляд рішень, прийнятих Конституційним судом 7—9 червня, враховуючи всі деталі та обставини справи, суд на підставі ст. 135 (а) і 140 Конституції та закону про діяльність КС анулює рішення № 83 від 7 червня 2019, три рішення — №13, 14 і 15 від 8 червня 2019 і два висновки КС від 9 червня 2019», — зазначив голова Конституційного суду Молдови Міхай Поалелунжь.

Що сталося?

Напередодні, 8 червня, проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM підписали угоду про коаліцію, якою розділили посади спікера парламенту і голови уряду. Премʼєр-міністром країни обрали лідера європейської партії «Дія і солідарність» (PAS) Майю Санду. Вона представила парламенту програму роботи уряду та свою команду.

Так, МВС очолить співголова блоку ACUM Андрій Нестасе, міністром економіки та інфраструктури стане Вадим Бринзан, міністром освіти, науки і культури — Ліліана Ніколаєску-Онофрей, міністром юстиції — Станіслав Павловський, міністром охорони здоровʼя, праці та соціального захисту — Алла Немеренко.

Крісло віцепремʼєра з питань реінтеграції вирішили віддати Василю Шові, міністром оборони стане Павло Войко, міністром закордонних справ та європейської інтеграції — Микола Попеску, міністром фінансів — Наталія Гаврилиця, міністром сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища — Джеорджета Минку.

У той же день депутати 61 голосом прийняли декларацію про визнання Молдови «захопленою державою». У ній сказано про анулювання змішаної виборчої системи та висловлено вотум недовіри Конституційному суду країни.

Також у декларації міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки, а також голову Національного центру з боротьби з корупцією.

Представник блоку ACUM Андрій Нестасе запропонував більшості звернутися в Європейський суд з прав людини у звʼязку з тим, що Конституційний суд Молдови приймає рішення, які, за його словами, суперечать закону.

В цей же день зʼявилося термінове рішення КС, який визнав обрання премʼєра і призначення уряду «неконституційними», так само як і рішення парламенту та повноваження спікера Зінаїди Гречаної.

Ще до цього КС оприлюднив рішення, у якому сказано, що будь-який акт, прийнятий 8 червня в парламенті, буде визнаний недійсним.

  • Напередодні під будівлею парламенту Молдови пройшли масштабні мітинги. Президент Молдови Ігор Додон закликав жителів не виходити на вулиці через складну ситуацію в країні і не блокувати будівлі.
  • Конституційний суд Молдови впʼяте тимчасово відсторонив від посади президента країни Ігоря Додона за його відмову підписувати пʼять законів, прийнятих парламентом.