Міністр внутрішніх справ Молдови просить Україну допомогти з пошуками олігархів Плахотнюка та Шора

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Міністр внутрішніх справ Молдови просить Україну допомогти з пошуками олігархів Плахотнюка та Шора

Володимир Плахотнюк

Twitter / Vlad Plahotniuc

Новий міністр внутрішніх справ Молдови Андрій Нестасе просить українську владу допомогти з пошуками молдавських олігархів Володимира Плахотнюка й Ілана Шора. Про це повідомдяє «Інтерфакс-Україна».

«Ми всі знаємо, що Плахотнюк і Шор — партнери, партнери по бізнесу, партнери в політиці, партнери в узурпації влади. І вони повинні відповісти за свої діяння», — повідомив Нестасе у вівторок з трибуни парламенту Молдови.

Нестасе припускає, що Плахотнюк і Шор могли виїхати з Молдови через Придністровський регіон в Україну.

«У цьому випадку ми просимо українську владу посприяти та сказати нам, чи вʼїхали вони в Україну через придністровську ділянку кордону, який не контролюється молдовською владою», — заявив Нестасе.

  • У Кишиневі невідомі особи з вечора 8 червня почали блокувати будівлі низки державних установ, а 9 червня виконувач обовʼязків президента Молдови Павло Філіп ухвалив рішення розпустити парламент.
  • Європейський Союз визнав новий уряд Молдови. А глава найбільшої фракції Європарламенту й очільник «Європейської народної партії» (ЄНП) Жозеф Доль закликав «Демократичну партію Молдови», яка не визнає легітимності нового уряду на чолі з Майєю Санду, негайно і мирно забезпечити передачу влади.
  • Ввечері 14 червня Демпартія Молдови на чолі з Плахотнюком оголосила про перехід в опозицію. Плахотнюк і його найближче оточення покинули Молдову. З кишинівського аеропорту вилетіло кілька чартерних рейсів з політиками, бізнесменами та членами їхніх сімей.
  • Бізнесмен Ілан Шор (чоловік співачки Жасмін), який звинувачується в крадіжці мільярда доларів з банківської системи Молдови, вивіз свою сімʼю в Москву. Один літак вилетів до Лондона, один приземлився в Одесі, ще пʼять чартерів — у Стамбулі. Сімʼя Володимира Плахотнюка вже багато років проживає в Женеві, Швейцарія.