Від 12 до 17 років вʼязниці. Російський суд виніс вироки пʼятьом кримськотатарським активістам у «справі Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вироки пʼятьом кримськотатарським активістам у так званій «справі Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляють на сторінці «Кримської солідарності» у Facebook.

Суд засудив Абдуллаєва Теймура до увʼязнення терміном на 17 років суворого режиму з обмеженням волі на строк 18 місяців, Абдуллаєва Узеіра — до 13 років, Саледінова Айдера — до 12 років, Ісмаїлова Рустема — до 14 років, а Джемаденова Еміля — до 12 років.

Усіх їх звинувачували в тероризмі.

«Кожен з хлопців зазначив, що їх переслідування політично мотивоване, а боротьба з ісламом у Росії перетворилася у боротьбу з інакомисленням. І сьогодні все дійшло до того, що переслідують не лише мусульман, а будь-яку людину, яка мислить не так, як того хоче система», — сказала адвокат Ліля Гемеджі і додала, що вирок буде оскаржений у вищій інстанції, пише «Крим.Реалії».

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року. В ЄС і США вона діє вільно та відкрито.