Контракт на «своп». «Нафтогаз» запропонував Росії альтернативу новій угоді щодо транзиту газу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Контракт на «своп». «Нафтогаз» запропонував Росії альтернативу новій угоді щодо транзиту газу

Joseph / Flickr

У НАК «Нафтогаз Україна» запропонували альтернативу новій угоді з російським «Газпромом» щодо транзиту російського газу через Україну. Про це у Facebook написав виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

Він пояснив, що наразі російська сторона відмовляється від переговорів, оскільки звертає увагу на те, що Україна не відповідає директивам ЄС щодо ринку газу, тому не є зрозумілим, з ким саме «Газпром» має укладати контракт.

«У такому разі ми пропонуємо «Газпрому» укласти з «Нафтогазом» контракт не на послуги транспортування, а на «своп» газу. «Газпром» буде передавати нам певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні України з РФ, а ми будемо передавати такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні України з ЄС. Передача газу буде підтверджуватися суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румуніі), тобто вони потім будуть брати на себе відподальність перед «Газпромом» за цей газ вже в їхніх системах», — пояснив Вітренко.

За його словами, такі контракти на «своп» газу є відносно звичними для європейського ринку. «При цьому наш контракт на «своп» газу з «Газпромом» буде укладений за тим самим шведським правом і з арбітражем у Швеції (як у поточному контракті), маржа (плата за транзит) буде визначена наперед сторонами (а не Регулятором)», — підкреслив Вітренко.

Він додав, що «Нафтогаз» влаштовує пропозиція ЄС щодо транзитного контракту на 10 років, у середньому має бути не менше 60 мільярдів кубометрів газу щороку. «Тому можемо ці ж параметри закласти й у контракт на «своп» газу», — додав директор «Нафтогазу».

Що стосується оплати транзиту, Вітренко повідомив, що її можуть оформлювати як маржу, а не як тариф на транспортування, її розмір розрахують у відповідності до європейського тарифного кодексу.

«Такий контракт є відносно простим, він не є предметом регулювання з українського боку, ніхто нікому не має платити гроші за потужності тощо, і тому у «Газпрому немає обґрунтованих підстав відмовлятися від його підписання», — підкреслив Вітренко.