Катастрофа MH17 на Донбасі: Bellingcat назвала імена підозрюваних бойовиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Експертно-журналістська група Bellingcat назвала імена підозрюваних бойовиків, відповідальних за катастрофу пасажирського авіалайнера MH17 в Донецькій області влітку 2014 року.

Відповідний звіт був опублікований на сайті розслідувачів.

Серед причетних:

  • Ігор Гіркін («Стрелков»). Російський громадянин і колишній «міністр оборони ДНР», який в 2014 році був одним з лідерів бойовиків на Донбасі. Передбачається, що Гіркін знав про передислокацію «Бука» і брав участь в його виведенні на територію Росії.
  • Російський генерал Сергій Дубінський («Хмурий») — на його прохання «Бук» доставили до Сніжного для протидії українській авіації. Імовірно, він координував пересування ракетного комплексу в день трагедії, 17 червня, і організував його охорону. Також він відповідав за повернення «Бука» у Росію. Розслідувачі зазначають, що саме «Хмурий» міг дати наказ збити МН17, сприйнявши його за військовий літак.
  • Олег Юлдашевич Пулатов, позивні «Гюрза» та «Халиф» (росіянин). Колишній підполковник російської армії. Ймовірно, брав участь в охороні «Бука» на місці пуску на південь від Сніжного.
  • Леонід Володимирович «Крот» Харченко (українець) — командир «розвідувального батальйону Крота» у «2-му відділі ГРУ ДНР». Причетний до охорони установки в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску, а після брав участь в евакуації комплексу.
  • Едуард Машутович Гілазов, позивний «Рязань» (росіянин) — командир сепаратистів, який після збиття привіз члена екіпажу «Бука», що відбився від групи, до свого командира Леоніда Харченка. Можливо, він теж брав участь у забезпеченні безпеки «Бука».
  • Олег Анатолійович Шарпов, позивний «Змій» (українець) — ідентифікований як «бойовик Олег» у перехопленній телефонній розмові з «Кротом» від 17 липня 2014 року о 13:09. На записі Шарпов питав дорогу до місця на південь від Сніжного. Ймовірно, він був присутній у момент пуску ракети. Шарпов був ліквідований в листопаді 2014 року.
  • Ігор Миколайович Безлер, позивний «Бес» (росіянин) — посприяв помилковій ідентифікації лайнера як військового літака.
  • Сергій Сергійович Поваляєв, позивний «Боцман» (росіянин). У перехопленій телефонній розмові між Сергієм Дубінським і «Боцманом», яка відбулася незабаром після збиття MH17, Дубінський говорить «Боцману», що він отримав «Бук» вранці, і вони щойно збили «Сушку» (літак «Сухий»). Крім того, що «Боцман» був заступником Безлера, немає прямого звʼязку між «Боцманом» і падінням MH17.
  • Валерій Олександрович Стельмах, позивні «Найомник» і «Батя» (українець). Повідомив Безлеру про підльот MH17 і переплутав його з військовим літаком.
  • Ігор Іванович «Минер» (українець) — згадувався Безлером під час переговорів після знищення літака.
  • Олександр Сергійович Ходаковський, позивний «Скиф» (українець) — як глава батальйону «Восток» допомагав забезпечити транспортування «Бука».
  • Олександр Олександрович Семенов, позивний «Санич» (українець) — допомагав доставити «Бук» у Донецьк.

Нагадаємо, сьогодні, 19 червня, офіційне слідство також має оприлюднити прізвища причетних до трагедії. Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль раніше повідомляла, що після того як імена підозрюваних будуть оприлюднені Спільною слідчою групою, Україна висуне звинувачення.