Український бізнесмен Фукс через суд вимагає повернути йому $200 тис. за квитки на інавгурацію Трампа

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Український бізнесмен Фукс через суд вимагає повернути йому $200 тис. за квитки на інавгурацію Трампа

Wikimedia Commons

Український бізнесмен Павло Фукс подав до суду на лобіста Республіканської партії США Юрія Ванетіка через те, що той нібито взяв з нього гроші за квитки на інавгурацію Дональда Трампа, але не дістав їх.

Про це пише The New York Times.

Позов Фукса розглядатиме окружний суд США Центрального округу Каліфорнії.

Фукс стверджує, що у 2017 році заплатив $200 тис. за VIP-квитки на інавгурацію Трампа. Він перерахував кошти фірмі, назва якої не зазначається, за вказівкою Ванетіка. Пізніше той сказав, що квитки дістати не вдалося. Фукс не потрапив на інавгурацію і спостерігав за нею в барі готелю у Вашингтоні.

Український бізнесмен також стверджує, що Ванетік пропонував «додаткові послуги» за більші гроші. Наприклад, ще за $20 тис. можна було пообідати з сенаторами, а якщо всього заплатити $350 тис. — отримати «більше шансів зустрітися з обраним президентом».

Фукс вимагає від Ванетіка повернути гроші, а також відшкодувати моральну шкоду.

  • Американський закон забороняє іноземцям купувати квитки на інавгурацію президента. Втім, зазвичай вони потрапляють туди неофіційно — як гості американських донорів.
  • Команда спецпрокурора Роберта Мюллера, яка розслідує втручання Росії в американські вибори, зацікавилася українцями, які відвідували інавгурацію Трампа в 2017 році. Серед них — екснардепи Сергій Ківалов і Андрій Артеменко, чинні парламентарі Сергій Льовочкін і Борислав Береза, а також бізнесмен Павло Фукс.
  • Президент США Дональд Трамп у 2006 році пропонував Павлу Фуксу $20 млн за дозвіл назвати хмарочос, будівництво якого планувалося в Москві, Trump Tower.
  • Павло Фукс народився у Харкові. Його повʼязують з мером Харкова Геннадієм Кернесом і депутатом Михайлом Добкіним. На початку 90-х він переїхав до Москви, де заробив статок. У 2015 році отримав новий український паспорт, відмовившись, за його словами, від російського громадянства. Фукс входив до рейтингу 100 найбагатших людей України зі статком у $270 млн, за версією журналу «Фокус». В Україні бізнесмен володіє низкою газових родовищ. Він скуповує у країні проблемні активи, що залишилися з часів президентства Віктора Януковича.