На аукціоні продали револьвер з якого, імовірно, застрелився Ван Гог

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

19 червня на аукціоні в Парижі за ‎€162 500 продали револьвер, з якого, імовірно, отримав смертельне поранення художник Вінсент Ван Гог. Про це пише Thе Art Newspaper.

Імʼя покупця не називають. Початкову ціну організатори встановили в діапазоні від 40 до 60 тисяч.

Зброю виставила на торги Режин Тагліана, чиї батьки у 1952 році купили будинок, де провів останні тижні життя Ван Гог. Вважається, що їм, у свою чергу, револьвер передав фермер, який знайшов його в полі, де 27 липня 1890 року Ван Гог застрелився.

Аукціонний дім указує, що багато деталей — калібр, рік випуску, місце, де знайшли револьвер, та інше, дозволяють досить впевнено говорити, що йдеться саме про ту зброю, з якої застрелився всесвітньо відомий художник, проте точно встановити це не можливо.

  • У липні 1890 рок, Вінсент Ван Гог, вийшовши на прогулянку з матеріалами для малювання, вистрілив собі в серце з револьвера, проте куля пройшла нижче. Завдяки цьому він самостійно дістався до номера готелю, де жив. Через 29 годин після поранення художник помер від втрати крові (о 1:30 ночі 29 липня 1890 року).
  • У середині березня стало відомо, що в будинку в південній частині Лондона, де близько року жив Ван Гог, виявили його схованки.
  • У Франції до кінця 2019 року триватиме цифрова виставка шедеврів Ван Гога. Незвичайна експозиція під назвою «Ван Гог: Зоряна ніч» представлена у паризькій «Майстерні Люмʼєр» (Atelier des Lumières).