У Новій Зеландії запускають програму з викупу зброї у населення. Уряд виділив $133,6 млн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уряд Нової Зеландії виділив з бюджету понад $130 млн на реалізацію програми з викупу напівавтоматичної зброї у населення.

Як пише New Zealand Herald, на викуп сотні типів зброї, а також магазинів для патронів боєприпасів, зокрема запальних, виділено $123 млн, а на розробку схеми та збір — $11,6 млн.

Збір озброєння почнеться в середині липня та триватиме до 20 грудня. Він буде проводитися під час масових заходів. Усю зібрану зброю знищать.

За словами міністра внутрішніх справ Стюарта Неша, на сайті міністерства буде опублікований перелік зброї й амуніції із зазначенням ціни викупу.

Розмір компенсації залежатиме також від стану зброї. За автомат у поганому стані власник може отримати 25% від ринкової вартості, за нову зброю — до 95%. Сума компенсації може досягати $6,4 тис.

Виплачувати гроші будуть тільки тим, у кого є дозвіл на зброю. Термін виплати компенсації не перевищить 10 днів.

Нагадаємо, програма повʼязана із забороною напівавтоматичної зброї після нападу на мечеті в Крайстчерчі 15 березня 2019 року, коли було вбито 51 людину. З квітня в поліцію здали майже 700 одиниць зброї та майже 5 000 осіб повідомили через онлайн-форму про готовність здати зброю. Загалом у країні зареєстровано 14,3 тис. власників вогнепальної зброї.