Філарет заявив про «відновлення» УПЦ КП. Єпархія хоче повернути все майно ліквідованої церкви

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що на скликаних ним зборах «Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату» ухвалили рішення про «відновлення» УПЦ КП та скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ця релігійна організація була ліквідована.

Про це пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на постанову «Помісного собору» УПЦ КП.

«Помісний собор не затверджує, а скасовує постанову архієрейського або так званого Помісного собору, оскільки це був не Помісний собор, а збір підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського патріархату на вимогу Вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського патріархату не могло бути Обʼєднавчого собору українських Церков 15 грудня 2018 року та надання Томосу про автокефалію», — йдеться у постанові.

Філарет заявив, що Київський патріархат продовжить своє існування, а він, у свою чергу, довічно залишиться главою УПЦ КП.

«Київський патріархат продовжує бути власником усіх засобів, усього майна (рухомого і нерухомого), придбаного за власні кошти чи переданого їй державними органами або органами місцевого самоврядування, включаючи храми, монастирі, навчальні заклади та ін. Усі банківські рахунки є рахунками Київської патріархії як юридичної особи», — йдеться у тексті постанови.

У документі зазначено, що Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький (Михайлівський), а також Миколаївський (Богуславський) монастирі, як і всі парафії Києва, залишаються в підпорядкуванні КП.

Також УПЦ КП не визнає Томос, оскільки його зміст «не влаштовує» Київський патріархат.

  • 20 червня у Володимирському соборі в Києві за ініціативою почесного патріарха Православної церкви України Філарета прохойшов собор ліквідованого Київського патріархату. На собор із 40 єпископів прибули тільки митрополит Білгородський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов), єпископ Валуйський із Білгородської єпархії.
  • Почесний патріарх Православної церкви України, колишній глава Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет заявив, що не приймає Томос, оскільки до його отримання він не був ознайомлений з його текстом.