«Виник конфлікт». Конституційний суд пояснив рішення визнати законним указ Зеленського про розпуск Ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Конституційний суд пояснив своє рішення визнати конституційним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради. Про це повідомляє пресслужба суду.

Судді пояснили, що 21 лютого 2014 року парламент вніс зміни до Конституції, доповнивши її положеннями щодо коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді і наділивши президента правом розпускати Раду у випадку невиконання вимог Конституції щодо створення коаліції.

Крім того, у КС пояснили, що Верховна Рада VIII скликання не врегулювала у власному регламенті питання припинення діяльності коаліції, з яким пов’язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції та право президента розпускати Раду.

Внаслідок цього, за словами суддів, виник конституційний конфлікт між президентом та Верховною Радою щодо підстав дострокового припинення повноважень, який «не має правового вирішення».

«Конституційний суд констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції», — йдеться у повідомленні. Рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.