Біля університету Шевченка мітингують сотні студентів. Вони вимагають звільнити Портнова

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Біля університету Шевченка мітингують сотні студентів. Вони вимагають звільнити Портнова

Студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка протестують проти призначення Андрія Портнова викладачем, 20 червня 2019 р.

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Близько пів тисячі студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка та громадських активістів вийшли на протест під стіни червоного корпусу. Учасники акції вийшли проти повернення ексзаступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова на посаду викладача університету на кафедрі конституційного права юридичного факультету.

ТСН

У студентів лише дві вимоги до ректора університету Леоніда Губерського — звільнити Андрія Портнова та публічно вибачитися за це кадрове рішення.

До людей вийшов проректор університету з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров, щоб отримати ці вимоги та передати їх ректору.

Частина протестувальників зайшли в середину Червоного корпусу університету Шевченка та організували безстроковий «сидячий протест» біля кабінету Губерського, допоки не будуть виконані вимоги.

ТСН

ТСН

Про що йдеться?

Днями ректор Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка поновив заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова на посаді професора кафедри конституційного права юридичного факультету.

Згідно з наказом, Портнов прийнятий на посаду професора і повинен почати виконання обов’язків із нового навчального року — з 1 вересня 2019 року до 30 червня 2020 року.

«Портнова Андрія Володимировича прийняти з 1 вересня 2019 року до 30 червня 2020 року на умовах строкового трудового договору до проведення конкурсу на посаду професора кафедри конституційного права», — йдеться в наказі.

  • Андрій Портнов, який обіймав посаду радника експрезидента Віктора Януковича у 2011—2014 роках 19 травня повернувся в Україну після п’ятирічної відсутності. У 2014 році Портнов виїхав з України, певний час жив у Росії, а потім переїхав до Відня.
  • У березні 2018-го СБУ порушила справу про держзраду щодо ексзаступника глави АП часів Януковича Портнова. Через це Портнов подав позов до суду на Службу безпеки України.
  • 6 березня 2014-го ЄС запровадив санкції проти 18 громадян України, підозрюваних у незаконному привласненні державних коштів і причетності до порушень прав людини. Серед них був і колишній голова адміністрації президента Януковича Андрій Портнов. Пізніше в березні 2015-го Європейський союз продовжив санкції, але виключив зі списку Андрія Портнова.