Протести у Тбілісі: поліція зачистила мітинг перед будівлею парламенту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Тбілісі поліція почала зачистку мітингу під будівлею грузинського парламенту.

Правоохоронці рушили прямокутною колоною у супроводі техніки. Багато хто з протестуючих сидять на дорозі перед поліцейськими. Правоохоронці використовують слозогінний газ, шумові гранати та гумові кулі.

Поліцейські також демонтують наметове містечко перед будівлею і застосовують водомети. Станом на першу ночі за київським часом грузинські правоохоронці узяли під контроль площу перед будівлею парламенту Грузії. Паралельно відбуваються затримання учасників мітингу.

Чому в Тбілісі протестують?

Причиною для початку протестів стало те, як депутат Держдуми РФ, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов відкрив сесію Міжпарламентської асамблеї православʼя. Гаврилов опинився в кріслі спікера парламенту Грузії в залі пленарних засідань, де звернувся до учасників Міжнародної асамблеї російською мовою. Це викликало обурення опозиції, представники якої не дали Гаврилову продовжити виступ. Депутати партій «Європейська Грузія» і «Єдиний національний рух» блокували трибуну та фактично зірвали заходи.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії скоїла акт зради, оскільки впустили в країну та надала почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії та брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Опозиція давала правлячої партії строк в одну годину для відставки трьох високопоставлених чиновників: голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахарії та голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі. Після закінчення цього терміну учасники акції увірвалися на територію парламенту.