Протести в Грузії: у Human Rights Watch заявили, що силовики використовували кулі та газ без попередження

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала владу Грузії дати вказівки поліції дотримуватися правил застосування сили проти демонстрантів, передбачених міжнародним правом. Про це пише Грузія Online.

«Спецназ без попередження використовував гумові кулі та сльозогінний газ проти тисяч демонстрантів, які зібралися під парламентом Грузії в Тбілісі. Оскільки протистояння між учасниками акції та правоохоронцями триває, вкрай важливо, щоб влада дала вказівки поліції дотримуватися правил застосування сили, передбачені міжнародним правом. Ці правила вимагають від поліції використання лише суворо пропорційної сили у відповідь на загрозу з боку учасників акції протесту і лише в надзвичайних випадках звернення до таких заходів як гумові кулі», — йдеться в заяві правозахисників.

Також в організації цитують заяву керівника відділу у справах Європи й Центральної Азії Георгія Гогії.

«Члени спецназу можуть застосовувати легітимні заходи, щоб не допустити штурму парламенту з боку народу, проте вони зобовʼязані захищати стандарти прав людини при використанні сили, в тому числі гумових куль і сльозогінного газу. Вони цього не зробили у відповідних діях щодо демонстрантів, які зібралися біля парламенту. Якщо це становище буде розвиватися, вкрай важливо, щоб поліція підтверджувала ці стандарти», — говорить Гогія.

  • У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу там депутата російської Держдуми Сергія Гаврилова. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і стрільби гумовими кулями.
  • Поліція Тбілісі застосувала сльозогінний газ, димові шашки та водомети проти демонстрантів, які намагалися штурмом узяти будівлю парламенту.
  • 21 червня голова парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку. Його місце повинен зайняти лідер парламентської більшості Арчіл Талаквадзе.