Суд відмовив Демчині у позові до Ситника про захист гідності та честі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Соломʼянський районний суд Києва відмовив колишньому першому заступнику голови Служби безпеки Павлу Демчині в позові до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника про захист честі та гідності. Про це йдеться в судовому рішенні.

Відомо, що в жовтні 2018 року Демчина позивався до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника про захист гідності, честі та ділової репутації, через те що очільник бюро публічно на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради звинуватив першого заступника голови СБУ в провокаціях, які полягали, зокрема, у замовних акціях протесту і в розвішуванні портретів директора НАБУ в метрополітені Києва.

Співвідповідачами за позовом були НАБУ, Всеукраїнська громадська організація «ЧЕСНЕ СЛОВО», представництво радіо «Вільна Європа /Радіо Свобода, Інк.» в Україні, громадська організація «Громадське телебачення», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» та ТОВ «Телеканал «Прямий».

Павло Демчина просив суд зобовʼязати директора НАБУ спростувати свої слова, у тому числі, шляхом зачитування резолютивної частини судового рішення у прямому ефірі каналів «Прямий», «112 Україна», «Громадське» і «Радіо Свобода».

Позов почав розглядатися по суті з 3 травня поточного року. А рішення винесено 5 червня у спрощеному порядку позовного провадження, тобто без виклику в суд учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, суд повністю відмовив Демчині в позовних вимогах.

«Суд вважає, що у вказаній інформації відсутні жодні фактичні дані, які можна було б вважати недостовірними та такими, що порушують права позивача, натомість вона містить оціночні судження...» — йдеться в ухвалі.

Історія конфлікту

Війна між Демчиною та НАБУ триває майже рік. За версією заступника голови СБУ, «яблуком розбрату» стала справа СБУ проти начальника відділу забезпечення роботи директора НАБУ Везелевої-Борисової, яка незаконно отримувала кошти від неурядової організації та довго була громадянкою Росії.

НАБУ нібито просило Демчину не складати на жінку протокол, тому що це могло негативно вплинути на репутацію бюро, та намагалося скасувати рішення суду. Також Демчина ініціював розслідування щодо трьох працівників бюро: керівника підрозділу НАБУ та двох його підлеглих.

На думку Демчини, НАБУ після цього почало збирати компромат на нього та рідних, а потім звинуватило його в незаконному збагаченні.

З 10 березня 2017 року на основі журналістських розслідувань НАБУ позпочато розслідування щодо заступника голови СБУ Павла Демчини за фактом незаконного збагачення (за статтею 368-2 Кримінального кодексу).

Павло Демчина звинуватив бюро в злочині та заявив, що детективи придумали підозру, щоб продовжити проти нього кримінальне провадження, 18-місячний термін розслідування якого завершився 10 вересня цього року.