Протести у Тбілісі: Путін указом заборонив російським авіакомпаніям літати в Грузію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Путін на тлі протестів у Тбілісі указом заборонив російським авіакомпаніям перевозити росіян до Грузії.

Відповідний указ опублікований на сайті президента РФ.

Обмеження набуде чинності з 8 липня.

Путін також доручив Кабінету міністрів забезпечити повернення всіх росіян із Грузії, а також їхнього багажу.

«Міністерству закордонних справ Російської Федерації спільно з іншими зацікавленими федеральними органами виконавчої влади та організаціями забезпечити координацію дій із владою Грузії при вирішенні питань, повʼязаних із забезпеченням безпеки громадян Російської Федерації та їх поверненням у Російську Федерацію», — йдеться в указі.

Зазначимо, що сьогодні премʼєр-міністр Дмитро Медведєв вже відреагував на заяви президента Грузії Саломе Зурабішвілі, яка назвала Росію ворогом, і обіцяв Тбілісі «реальні проблеми з економікою». У Держдумі ж закликали ввести санкції на грузинські товари та бойкотувати грузинський бізнес.

Як повідомляє громадський активіст Микола Левшиц, зараз біля будівлі парламенту Грузії ситуація спокійна. На сцені виступають опозиційні політики, студенти та активісти.

«Зараз звучить ультиматум — відставка чинного міністра МВС [Георгія] Гахарії та безстрокова акція протесту», — написав він.

  • У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу депутата Держдуми Сергія Гаврилова, який підтримував Абхазію та Осетію під час російсько-грузинської війни 2008 року. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і стрільби гумовими кулями. Багато демонстрантів отримали поранення, багатьох затримали.
  • 21 червня голова парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку. Його місце повинен зайняти лідер парламентської більшості Арчіл Талаквадзе.
  • На тлі протестів у Тбілісі грузинський організатор Міжнародної асамблеї православʼя, на якій виступив депутат Держдуми Сергій Гаврилов, і депутат від правлячої партії «Грузинська мрія» Закарія Куцнашвілі заявив, що готовий скласти з себе депутатський мандат.
  • 21 червня в грузинській столиці Тбілісі біля будівлі парламенту знову зібралися протестувальники. Вони вимагають відставки голови МВС за силовий розгін демонстрації.