Міністр освіти Гриневич: Авторам українських підручників кажуть називати конфлікт на Донбасі «громадянським»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Проросійські реваншисти прагнуть чинити тиск на авторів українських підручників, у звʼязку з чим телефонують їм і розповідають, як «правильно» називати конфлікт на Донбасі. Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає «Еспресо».

«Наприклад, учора одному з моїх колег, автору «Новітньої Історії України» — підручника для 11-го класу, який вже отримав гриф міністерства — зателефонували і сказали: «Вы должны изменить в вашем учебнике «русско-украинская война» на «гражданский конфликт». Коли він сказав «Я не буду цього робити і мій підручник уже отримав гриф Міністерства освіти», йому відповіли: «Но сейчас ситуация идеологически меняется», — зазначила вона.

Крім того, Гриневич уточнила, що подібних інцидентів стає щодень більше.

  • Міжнародна правозахисна організація Freedom House опублікувала щорічний звіт Freedom in the world 2019, який вкотре відзначає зниження глобального рівня демократії в світі в 2018 році. Протягом останнього десятиліття у всьому світі погіршується ситуація зі свободою ЗМІ. Нові форми репресій зачіпають як відкриті суспільства, так і авторитарні держави.