ПАРЄ проголосувала проти дебатів щодо відповідальності Росії за катастрофу MH17

Дата:
ПАРЄ проголосувала проти дебатів щодо відповідальності Росії за катастрофу MH17

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Члени Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) не підтримали проведення дебатів про підсумки розслідування загибелі рейсу MH17 і ролі Росії в катастрофі пасажирського літака. Про це повідомляється в Twitter Асамблеї.

«ПАРЄ відхилила запит про проведення термінових дебатів по темі «Зобовʼязаня всіх країн забезпечити правосуддя щодо людей, які збили рейс MH17 17 липня 2014 року», — йдеться в повідомленні.

Крім того, ПАРЄ відмовила в проведенні термінових дебатів по темі поновлення членських внесків Росії.

Запити надійшли до ПАРЄ раніше в понеділок.

Позиція ПАРЄ обурила українську делегацію. Про це повідомив член делегації, нардеп Борислав Береза (позафракційний). За його словами, це порушення правил Асамблеї.

Літня сесія ПАРЄ проходить у Страсбурзі з 24 по 28 червня 2019 року. На ній планується переобрання генерального секретаря Ради Європи, а також суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Вибори генсека і суддів призначені на 26—27 червня.

  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не присутня на сесіях, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.
  • Депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко (фракція «Блок Петра Порошенка») прийшов на засідання Парламентської асамблеї Ради Європи в рукавичках, протестуючи проти повернення Росії в ПАРЄ.