ПЦУ позбавила Філарета канонічних прав на керування єпархією, але залишила його архієреєм

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Православна церква України позбавила почесного патріарха ПЦУ Філарета канонічних прав на керування єпархією, але залишила його своїм архієреєм.

Про це йдеться на сайті ПЦУ.

«Беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською православною Церквою, констатувати, що почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією», — йдеться у повідомленні.

Причиною такого рішення став скликаний Філаретом раніше «Помісний собор Української православної церкви Київського патріархату», на якому було прийнято рішення про «відновлення» УПЦ КП.

У ПЦУ також зазначили, що всі монастирі та парафії Київського патріархату залишаться у підпорядкуванні Православної церкви України.

«Почесний патріарх Філарет може через лист на ім’я предстоятеля, блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній церкві України», — додали у пресслужбі церкви.

  • 20 червня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що на скликаному ним «Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату» було прийнято рішення про «відновлення» УПЦ КП та скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ліквідували цю релігійну організацію. Він також заявив, що хоче повернути все майно ліквідованої церкви.
  • Православна церква України заборонила служіння двом священнослужителям, які підтримали «собор» почесного патріарха Філарета.