Суд зняв відповідальність з ексголови ДФС Насірова за розстрочки для нардепа-втікача Онищенка

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, яким відповідальність за надання розстрочок для компаній Олександра Онищенка фактично перекладається з ексголови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова на керівників місцевих податкових інспекцій. Про це пишуть «Наші гроші».

Таке рішення 24 червня ухвалила трійка суддів апеляційного суду у складі Андрія Парінова (головуючий), Олександра Беспалова, Наталії Літвіної.

Олександр Онищенко — український олігарх, колишній політик, нардеп Верховної Ради VII скликання від «Партії регіонів», у VIII скликанні — позафракційний. З 2016 року переховується від слідства. Його підозрюють в організації масштабних корупційних оборудок у державній компанії «Укргазвидобування». Суму збитків державі оцінили в понад 1,6 млрд грн.

Про що мова?

У листопаді 2017 року Окружний адміністративний суд у складі Євгенія Аблова (головуючий), Павла Григоровича та Ігоря Смолія вирішив, що Насіров мав повноваження приймати рішення про розстрочення податкового боргу фірмам без обмежень у сумі та в межах одного бюджетного року.

При цьому, суд вважає, що він не повинен був аналізувати фінансовий стан фірм, яким надавалася розстрочка. Також суд встановив, що ексголова ДФС не міг відмовити у розстрочці за наявності позитивного висновку територіальних органів ДФС.

Таким чином дане рішення і його підтвердження в апеляції дає Роману Насірову можливість перекласти відповідальність за надання розстрочок для компаній Онищенка на керівників місцевих податкових. Сам він у такому разі виступає лише як особа, яка затвердила висновки, надані місцевими Державними податковими інспекціями.