Трамп увів санкції проти духовного глави Ірану Хаменеї

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Трамп увів санкції проти духовного глави Ірану Хаменеї

Алі Хаменеї

Iran's Supreme Leader Press Office / Anadolu Agency / Getty Images

Президент США Дональд Трамп увів санкції проти лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї та його оточення.

Як повідомляє AFP, глава США пояснив журналістам, що тепер Хаменеї, його офіс і оточення не зможуть користуватися американською фінансовою системою.

«Я думаю, що ми продемонстрували багато стриманості, але це не означає, що ми збираємося демонструвати її в майбутньому», — сказав Трамп, додавши, що віддає перевагу санкціям замість військового вирішення питання. Також він заявив, що саме Алі Хаменеї несе відповідальність за агресивні дії Ірану.

Спочатку Трамп сказав журналістам, що санкції вводяться через атаку іранських сил ППО на американський безпілотник, але пізніше сказав, що запровадив би обмежувальні заходи незалежно від інциденту з дроном.

  • 20 червня Корпус вартових ісламської революції (КВІР) заявив, що іранські ВПС збили американський стратегічний розвідувальний безпілотник Global Hawk у провінції Хормозган на півдні Ірану. Вони стверджують, що безпілотник порушив повітряні кордони країни. Пізніше Трамп написав, що «Іран зробив дуже велику помилку». Він наказав дати вогонь у відповідь по іранських обʼєктах, але перед початком атаки відкликав наказ.
  • 21 червня президент США Дональд Трамп заявив, що ввів проти Ірану нові санкції після атаки на американський безпілотник.